Displazia de sold e o malformatie urmata de degenerare, localizata la nivelul articulatiei coxofemurale. Predispozitia la aceasta afectiune e transmisa genetic, producandu-se o subluxatie la nivelul articulatiei coxofemurale datorita unui defect de coaptare a capului femural in cavitatea acetabulara. Acest defect determina lezionarea cartilajului articular, insotita de durere si modificari de aplomb.
Este intalnita cel mai des la ciobanescul german si la labrador
E intalnita mai des la ciobanescul german, labrador, rotweiller, alte rase mari, dar si la unele rase mici. Manifestarile clinice sunt observate mai ales dupa varsta de 4 luni, in functie de cresterea greutatii corporale si a masei musculare zonale, manifestarile primare fiind datorate laxitatii articulare, urmand ca in timp manifestarile clinice sa fie datorate degenerarii articulare. Cainele afectat manifesta o diminuare a efortului, prezinta dificultati la urcare sau alergare, durere la deplasare, atrofie musculara, suprasolicitare a musculaturii membrelor anterioare. La palparea articulatiei se simte crepitatie, laxitate, redoare articulara. Diagnosticul se confirma radiologic, iar tratamentul presupune interventia chirurgicala prin realizarea osteotomiei triple pelvice sau aplicarea unei proteze de sold. Pentru rasele mici, in cazurile grave se poate realiza excizia capului femural. Diminuarea durerii si protejarea cartilajului articular se realizeaza cu produse specifice.
Recomandam realizarea unei radiografii de control la varsta de 6 luni pentru rasele cu risc si oprirea de la reproductie a indivizilor afectati.
Liviu Harbuz
DVM Ph. D