UPDATE: Nava de croaziară a pus, duminică după amiază, un autocar la dispoziția celor doi și a celoralți români angajați pe Costa Victoria. Acesta îi va transporta pe toți până în țară. Și consulatul român i-a contactat pe români și le-a recomandat să ia legătura cu ei dacă întâmpină probleme pe drum.
Unul dintre pasagerii de pe nava de croazieră Costa Victoria era infectat cu COVID-19, a fost descoperit, debarcat în Creta, iar nava a acostat de urgență în Civitavecchia, lângă Roma. De aici a început aventura celor doi avocați și a altor opt români, angajați ai navei.
Ceilalți au plecat, ei au rămas
Zi de zi, românii priveau cum autocare pline cu turiști din toate țările lumii pleacă să îi ducă spre casă, numai ei rămâneau pe vas.
Conducerea navei le-a transmis că așteaptă să fie contactată de Ambasada României la Roma pentru a stabili modalitatea de transport pentru cei zece români. Era nevoie să fie făcute formalități pentru escortare și să fie stabilit un culoar. În toată Europa fuseseră impuse restricții de circulație.
Ambasada le-a transmis să plece pe cont propriu, căpitanul vasului le-a interzis
În Civitavecchia, românii au ajuns pe 25 martie. De atunci au făcut nenumărate demersuri la conducerea navei, la Ambasada României de la Roma și la Consulatul de la Trieste, dar degeaba. Răspunsul autorităților române a fost că trebuie să găsească pe cont propriu un transport până la Veneția și să prindă ultimul avion care pleca spre România, pe data de 27 martie.
Conducerea vasului le-a transmis celor doi avocați, Irina și Bogdan Gheorghe, că nu au voie să părăsească pe cont propriu nava și că se vor ocupa ei de transportul lor. Au pierdut ultimul avion care aducea românii în țară și de atunci au mai așteptat încă o săptămână, închiși pe vas.
La zece zile distanță, când pe navă mai rămăseseră doar câțiva turiști, și ei cu dificultăți în a lua legătura cu propriile autorități, românii de pe vas au fost anunțați că vor pleca în sfârșit cu un autocar.
Irina și Bogdan Gheorghe se uită lung peste bordul navei cum pleacă alți turiști. Sunt cu bagajele la picior, pregătiți de drum. Așteaptă momentul când vor pune din nou piciorul pe pământ, resemnați, știind că cineva, fără să-l cunoască, dispune de soarta lor, de răbdarea lor și de fericirea lor.
Irina Gheorghe mărturisește că nu era deloc un om răbdător până la această experiență. A învățat să aștepte și să spere, privind pescărușii și ascultând valurile mării, închisă pe un vas de croazieră ce ar fi trebuit să o poarte într-o călătorie de vis. Un vis frânt de coronavirus.
Ultima informație primită de reporterii Libertatea de la români datează de duminică dupa-amiază. Primiseră vești proaste de la consulat. Restricțiile impuse în întreaga Europă le fac, încă, imposibilă plecarea spre casă.