MENIU CAUTĂ
13 Mar. 2018 20:35

UPDATE | Donald Trump l-a concediat pe Rex Tillerson. Reacția șefului diplomației americane

Distribuie

Președintele SUA, Donald Trump l-a demis pe secretarul de stat Rex Tillerson. Tillerson a fost înlocuit cu șeful CIA, Mike Pompeo. La câteva ore după ce a aflat că a fost eliberat din funcție, Tillerson a susținut o declarație de presă în care a spus că se va întoarce la viața privată de acum încolo.

UPDATE:  Secretarul de Stat al SUA, Rex Tillerson a făcut mai multe declarații într-o conferință de presă, după ce a aflat că a fost concediat decătre președintele SUA, Donald Trump.

Referitor la Rusia, Tillerson a declarat că o să continue pe direcția pe care se află acum, țara lui Putin riscă o izolare și mai mare decât cea din prezent.

'Rusia trebuie să evalueze cu grijă cum acțiunile sale sunt în interesul cetățenilor ruși și a celor din alte țări. Continuând pe această traiectorie este foarte probabil ca Rusia să fie izolată și mai mult', spus Tillerson.

Șeful diplomației americane a spus că își va încheia mandatul pe 31 martie, pentru a asigura o tranziție lină, iar după aceea se va întoarce la viața privată.

'O să mă întorc acum la viața privată, ca un cetățean privat, ca un american mândru', a spus Tillerson care a citit un discurs de pe o hârtie.

El nu a acceptat întrebări din partea jurnaliștilor și a plecat imediat după ce a terminat declarațiile.


Potrivit unei postări pe Twitter, Donald Trump i-a mulțumit lui Tillerson pentru munca prestată.

'Mike Popeo, directorul CIA, va deveni noul nostru Secretar de Stat. El va face o treabă fantastică! Mulțumesc Rex Tillerson pentru serviciile tale! Gina Haspel va deveni noul director al CIA și prima femeie în această funcție. Felicitări tuturor!', a scris Trump pe Twitter.

La începutul lunii decembrie a anului trecut se zvonea că președintele SUA ia în considerare înlocuirea lui Tillerson din funcția de Secretar de Stat. Relația cu Trump s-a deteriorat din cauza poziției mai degranbă moderate a lui Tillerson față de Coreea de Nord și a altor diferențe.

Încă de pe atunci se zbonea că Tillerson urmează să fie înlocuit de directorul CIA, Mike Popmpeo, un apropiat al președintelui Trump, el fiind recunoscut pentru pozițiile sale agresive în materie de politică externă.

Totuși, în luna octombrie 2017, Rex Tillerson l-a lăudat pe Donald Trump pentru strategia sa de politică externă.

'Obiectivele politicii externe a preşedintelui Trump sparg tiparul a ceea ce oamenii cred că este realizabil în ţara noastră. Sarcina noastră este acum să obţinem rezultate în contul Americii şi asta facem. El (n.r – Donald Trump) iubeşte această ţară. El îi pune pe americani şi America pe primul loc. Este inteligent (…) El cere rezultate oriunde se duce şi îi trage pe cei din jurul său la răspundere', a spus secretarul de Stat, într-o conferință la Departamentul de Stat.

Laudele lui Tillerson au venit după ce NBC News a dezvăluit că fostul secretar de stat american l-ar fi catalogat pe Trump drept 'moron' ('Prost', 'denbil').

În replică, șeful de la Casa Albă a negat asemenea afirmații, care ar fi avut loc la finalul unei reuniuni la Pentagon.

'În locul din care provin eu, nu ne ocupăm cu asemena nimicuri. Pur şi simplu nu am să mă alătur acestui efort de a crea disensiuni în această administraţie', a răspuns Tillerson acuzațiilor.

Mike Pompeo, șeful CIA, îi va lua locul lui Tillerson ca șef al diplomației americane

Președintele Trump l-a demis pe Secretarul de stat Rex Tillerson și l-a numit pe directorul CIA, Mike Pompeo ca șef al diplomației americane. Presa americană scrie că această mișcare este făcută într-un moment extrem de important, având în vedere negocierile cu Coreea de Nord.

 

Pe 16 noiembrie, Rex Tillerson a efectuat o vizită-fulger la București. Șeful diplomației americane, întâmpinat de Teodor Meleșcanu

Bun venit secretarului de stat Rex Tillerson! El a înnoptat la Bucureşti la întoarcerea din călătoria pe care a efectuat-o în Asia', a scris Ambasada SUA la București, pe pagina de Facebook, unde au fost publicate și mai multe fotografii de la sosirea șefului diplomației americane. Conform protocolului, acesta a fost întâmpinat de ministrul român al Afacerilor Externe, precum și de ambasadorul american Hans Klemm.

Avionul lui Tillerson a făcut o oprire tehnică la București, venind dinspre Asia. Nu este vorba despre o vizită oficială sau planificată din timp. Potrivit unor surse, ministrul Teodor Meleșcanu a mers la aeroport pentru a-l întâmpina, acesta fiind protocolul în astfel de situații.


EXCLUSIV/ România a pierdut un credit de 465 milioane de euro pentru o magistrală de metrou dintr-un motiv absurd

EXCLUSIV/ Nico a apărut cu părul creţ la ultimul concert. Cum explică artista schimbarea radicală de look

REPORTAJ/Meci caritabil de hochei pentru un tată fără picior care-şi creşte singur copiii, după ce mama micuților a murit

FOTO: EPA

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Cătălin Botezatu are cea mai mare garderobă din showbiz!
Loading...
Comentarii