Dinu Ana, Ilfov: Ce drepturi am in calitate de cetatean roman repatriat?
Prin efectul repatrierii, persoana fizica isi redobandeste cetatenia pierduta. Altfel spus, prin repatriere, dv. v-ati redobandit cetatenia romana. Ca urmare, in calitate de cetatean roman, aveti aceleasi libertati, drepturi si obligatii ca toti ceilalti cetateni romani, drepturi si obligatii reglementate de Constitutie si celelalte acte normative ale tarii. Reglementarea cetateniei romane corespunde principiilor formulate in Declaratia Universala a Drepturilor Omului si celorlalte norme de drept international aplicabile in materie.
Drepturile si indatoririle fundamentale ale cetateanului constituie element principal al capacitatii de drept public, juridic al persoanei. Astfel, in calitate de cetatean roman, va este recunoscut dreptul de a avea o locuinta. Trebuie precizat insa ca faptul de a vi se fi recunoscut aceasta calitate nu este de natura a obliga statul, vreun organism ori reprezentant al statului sa va ofere, efectiv, o locuinta.
Prezumtia de paternitate.
Minoiu George, Videle: Imi pot recunoaste legal propriul copil, avand in vedere faptul ca mama copilului este casatorita cu un alt barbat?
Potrivit art. 53 si 57 din Codul familiei, copil din casatorie este considerat copilul nascut in perioada dintre data incheierii casatoriei si data desfacerii ori incetarii acesteia. Copilul este din casatorie, fie ca a fost conceput in timpul casatoriei, inaintea incheierii ei ori in timpul existentei casatoriei ca stare de drept dar in perioada separatiei in fapt a sotilor. (Decretul nr. 31/1954).
In baza acestor prevederi legale in materia dreptul familiei, a fost instituita prezumtia de paternitate. In stabilirea acestei prezumtii, se considera ca regula generala ca sotul mamei este tatal copilului. Ca fundament al paternitatii copilului din casatorie, legea apreciaza ca exista aceste prezumtii chiar si in situatia separatiei in fapt a sotilor, cum este si cazul dv., fapt ce explica ca minora poarta numele sotului legitim al mamei, si nu al dv.
Prezumtia de paternitate poate fi rasturnata prin ceea ce se numeste actiune in tagaduirea paternitatii. Dreptul la aceasta actiune este recunoscut de lege numai sotului legitim al mamei. Intelegem, din cele prezentate in scrisoare, ca dv. ati parcurs deja aceasta etapa, insa fara vreun rezultat favorabil dv. In conformitate cu dispozitiile legale in materie, decizia instantei de judecata apare ca intemeiata, intrucat, in cazul stabilirii altei filiatii, impotriva prezumtiei legale de paternitate, necontrazisa pe calea actiunii in tagaduire a paternitatii, chiar in prezenta unei recunoasteri voluntare din partea dv. a paternitatii, nu poate fi incuviintata o alta filiatie.
In principiu, copilul poate fi recunoscut de catre un alt barbat care pretinde ca este tatal lui, insa facand aplicarea dispozitiilor art. 57 alin. 1 Codul familiei, potrivit careia poate fi recunoscut numai copilul din afara casatoriei, recunoasterea copilului din casatorie nu produce nici un efect juridic atata timp cat prezumtia legala de paternitate nu a fost inlaturata pe calea tagaduirii paternitatii.