Durerile la nivelul maxilarelor nu au intotdeauna origine dentara.
Cu certitudine durerea de cauza dentara este cea mai frecvent intalnita durere in teritoriul amintit. Durerea dentara poate fi dentinara, parodontala, gingivala.
Durerea dentinara apare in caria simpla sau in situatiile de descoperire a dentinei din diverse motive: uzura dentara, fracturi ale smaltului, obturatii sau lucrari protetice incorecte ca adaptare marginala. Acest tip de durere este declansata de stimuli termici (rece, cald), chimici (dulce, acru), mecanici (masticatie, periaj) si dureaza atat cat actioneaza stimulul, incetand o data cu acesta. E o durere ce poate fi bine localizata.
Durerea pulpara apare in afectiuni ale pulpei dentare. Initial e declansata de aceiasi stimuli ca si ai durerii dentinare, numai ca ea va continua si dupa incetarea stimulului ajungand sa se transforme intr-o durere continua. De multe ori ea e spontana sub forma de crize foarte violente. Localizarea durerii se poate face doar in forma initiala a afectiunii, de cele mai multe ori durerea este iradianta in zona arcadelor dentare si chiar cranio-faciala. De exemplu, de la molarul de minte durerea poate iradia spre ureche si faringe. De aceea localizarea ei de multe ori e foarte dificil de realizat.
Durerea parodontala se datoreaza alterarii sistemului de sustinere a dintelui in alveola (parodontiul) cu aparitia mobilitatii dentare. Durerea poate fi localizata si de intensitate variabila.
Durerea gingivala apare in urma unor traume ale gingiei datorate periajului, in timpul masticatiei diverselor alimente, acumularii alimentare datorata lipsei punctelor de contact dintre dinti, sau lezarii gingivale datorate protezelor. Sunt dureri localizate, de intensitate variabila, neiradianta.
Sunt cazuri cand durerea aparuta la nivelul maxilarelor nu e de cauza dentara. Aceste dureri sunt de cauza neurologica (nevralgii), ce ridica probleme in stabilirea unui diagnostic. De cele mai multe ori durerea provocata de nevralgii ale nervilor faciali se aseamana cu durerea de cauza dentara, ajungand sa fie violenta. Tratamentul dintilor zonei pe care apare acest gen de durere nu duce la inlaturarea ei. Aceasta durere nu cedeaza la analgezice obisnuite, ea necesitand un tratament special prin infiltratii.
Dr. Ada Epistatu
Medic stomatolog
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!