“Studiile efectuate de specialiştii contactaţi de noi arată că aceste exploatări au consecinţe grave pentru zonele de unde se va extrage gazul de şist. Vor fi exploatate zone în Bihor, lângă Băile Felix, în sudul Moldovei, lângă Bârlad, în sudul Dobrogei, lângă Vama Veche. Dacă începe exploatarea, aceste zone vor fi compromise ecologic foarte mult timp. Localităţi ca Vama Veche sau Băile Felix vor dispărea de pe harta României în decursul a câţiva ani, pentru că pânza freatică va fi otrăvită de substanţele care se folosesc în extracţie. Subliniez că România nu are, sau nu mai are o certificare oficială a rezervelor de gaz de şist, nu deţinem o legislaţie specială în domeniu şi nu s-au făcut studii de mediu pe această temă”, ne-a declarat Ovidiu Iane (foto), preşedintele Partidului Verde.
Potrivit a cestuia, memoriile adresate, începând cu luna ianuarie, oficialităţilor care au aprobat concesionarea terenurilor pentru gazul de şist au rămas fără răspuns.
«Tehnologia a fost interzisă în mai multe state»
“Extracţia gazului de şist prin metoda «fracking», adică fracţionare hidraulică, este foarte periculoasă pentru mediu. Aceasta presupune injectarea în structurile geologice a unui lichid care să topească rocile şi, astfel, să elibereze gazul. Acel lichid tehnologic conţine, printre altele, substanţe interzise în Uniunea Europeană, care distrug tot ce este viu. Vă daţi seama ce se întâmplă când acel lichid ajunge în pânza freatică şi, astfel, se dispersează pe teritorii foarte mari. Din cauză că poate declanşa o catastrofă, tehnologia «fracking» a fost interzisă în mai multe state ale lumii”, ne-a spus geologul şi juristul Anca Oprea.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro