Pe 15 septembrie, anul trecut, s-a dat alarma în tot judeţul Maramureş, după ce angajaţii unei firme de transport de valori au anunţat că au fost jefuiţi în Pasul Gutâi. Ca într-un film de acţiune, hoţii, îmbrăcaţi în poliţişti, au înscenat un control în trafic. Sub ameninţarea pistoalelor, angajaţii firmei au fost dezarmaţi şi închişi în dubă, apoi tâlharii au ascuns maşina în pădure. Acolo au furat sacii cu 1.000.000 de euro şi au fugit la volanul a două maşini. Pentru a-şi pierde urma, vehiculele au fost abandonate la câţiva kilometri distanţă.
Prins în timp ce voia să mai dea o lovitură
Poliţiştii au intrat în alertă şi au încercat încă de atunci să dea de urma hoţilor, însă abia miercuri au reuşit să-i prindă pe doi dintre intractori. Ioan Ursuţ (51 de ani) şi italianul Massimo Loddo (33 de ani) au fost “săltaţi” tot în Pasul Gutâi, în timp ce se pregăteau să jefuiască încă o blindată, după tiparul folosit în septembrie. Cei doi au negat acuzaţiile, însă au fost reţinuţi pentru jaful din septembrie cu ajutorul probelor ADN. Ceilalţi suspecţi sunt căutaţi în continuare.
Mai mult, deşi la început anchetatorii susţineau că s-au furat “doar” 280.000 de lei, abia recent au recunoscut că suma dispărută este de 1.000.000 de euro. Potrivit anchetatorilor, Ursuţ s-a născut la Baia Mare, dar s-a stabilit în Italia la începutul anilor 80. La scurt timp a fost însă condamnat la 18 ani de închisoare pentru uciderea unui traficant. Nu a ajuns după gratii pentru că a fugit în Suedia, unde în următorii ani a fost suspect în trei cazuri de crimă, dar nu au fost probe suficiente pentru a fi condamnat. Abia în 1986 a fost acuzat de înşelăciune şi încarcerat, iar de atunci până în anul 2007 şi-a petrecut timpul în închisori, cu mici “vacanţe” obţinute în urma a patru evadări.
E în formă la 51 de ani
Această fotografie recentă, publicată în ziarul suedez Aftonbladet, îl înfăţişează pe Ioan Ursuţ ca pe un bărbat atent cu fizicul său. “Doar muşchi. Eu nu am nici un pic de grăsime pe cei 174 de centimetri ai mei”, le-a spus Ursuţ jurnaliştilor care au realizat un reportaj despre viaţa lui.
Spărgător prins la Iaşi
Autorul jafului armat, de la sfârşitul săptămânii trecute, de la o casă de amanet din Iaşi, a fost reţinut, ieri, de poliţişti. Ahmed Timofte, de 23 ani, din Iaşi, l-a ameninţat pe patronul magazinului cu un pistol de tip brichetă şi a furat 300 lei. Anchetatorii cred că infractorul a dat lovitura pentru a face rost de bani pentru droguri.
Septembrie 2009. Filmul căutărilor imediat după jaf
După jaf, “mascaţii” au împânzit Pasul Gutâi | |
Blindata a fost găsită în pădure | |
Poliţiştii au luat probe de pe maşinile abandonate de hoţi | |
Elicopterele au survolat zona, dar fără rezultat | |
Oamenii legii au periat zona căutând indicii |
Iată «CV-ul» lui Ursuţ:
Dacă în România numele lui Ioan Ursuţ nu era cunoscut până zilele trecute, în alte ţări băimăreanul şi-a făcut o reputaţie de gangster. Ani la rând, ziarele din Suedia şi din Italia au scris pagini întregi despre “aventurile” sale.
- 1983 – Fuge în Italia cu o prietenă;
- 1984 – Împreună cu un prieten omoară în bătaie un traficant care i-a înşelat cu bani şi e condamnat la 18 ani de închisoare. Scapă de pedeapsă fugind în Suedia;
- 1986 – Devine suspectul principal în cazul a trei crime, însă anchetatorii nu găsesc suficiente probe împotriva lui;
- 1987 – La un control de rutină în trafic, Ursuţ a fost prins în timp ce mergea spre o bancă pe care voia să o spargă. În maşină avea o cagulă şi un pistol, aşa că e condamnat la un an şi şase luni de închisoare pentru posesie de armă şi intenţie de jaf;
- 1988 – Evadează din închisoare şi este prins după o zi;
- 1989 – Evadează a doua oară. Rămâne liber timp de o lună până când este recunoscut într-un restaurant. Se luptă cu poliţiştii veniţi să îl prindă şi împuşcă doi dintre ei, aşa că a mai primit opt ani de închisoare pentru tentativă de omor.
- 1990 – Încearcă să evadeze din nou, dar e prins;
- 1991 – Reuşeşte să evadeze şi e prins după cinci zile;
- 1994 – După ispăşirea pedepsei în Suedia e expulzat în Italia, unde avea de executat condamnarea de 18 ani;
- 1995 – Încearcă din nou să evadeze, dar este prins;
- 1998 – Evadează pentru a patra oară şi este prins după câteva zile;
- 2007 – Este eliberat din închisoare şi se angajează la o biserică.
Anchetă efectuată de procurorul care investighează şi cazul «Elodia»
Procurorul-şef Marius Iacob (foto) a vorbit ieri la Vaslui despre prinderea celorlalţi suspecţi implicaţi în jaful comis în Pasul Gutâi. “Suntem aproape şi de identificarea celorlalţi patru făptaşi, cetăţeni români şi de altă naţionalitate. Cred că îi vom descoperi în câteva săptămâni”, a spus acesta. Tot Iacob a declarat că celebrul caz “Elodia”, un alt dosar de care se ocupă, va fi rezolvat cu siguranţă. “Cercetările în acest caz sunt într-un stadiu avansat. Căutarea Elodiei Ghinescu (n.r. – avocata din Braşov dispărută de peste doi ani) va fi reluată în primăvară”, a spus procurorul.