Cresterea parului in exces la femei reprezinta una dintre afectiunile cele mai inestetice. Diagnosticul de hirsutism inseamna cresterea parului in exces, in zonele specific paroase ale barbatului (mustata, barba, torace). Tratamentul se face dupa o examinare prealabila a bolnavei in scopul depistarii anumitor deficiente endocrine (ovariene, suprarenaliene, tiroidiene).
Dezechilibrele hormonale pot exista atat in secretii crescute ale hormonilor, din cauza unor afectiuni ale glandelor respective (ovar polichistic, tumori ovariene, boala Cushing), dar si din cauza unor tulburari a transportului acestor substante prin sange sau a unei sensibilitati crescute a receptorilor pentru hormoni de la nivelul foliculului pilos.
Alaturi de tratamentul endocrinologic, cea mai eficienta metoda de terapie este distrugerea aproape definitiva a firelor de par cu lumina intensa pulsata (IPL).
Radacina firului de par absoarbe cu atat mai multa energie cu cat este mai intens colorat, tratamentul fiind astfel cel mai eficient pentru firele inchise la culoare. Aplicatiile de IPL distrug firele de par, in timp ce corectarea hormonala atenueaza cresterea. Iata de ce combinarea celor doua asigura o maxima eficienta.
Laserul e indicat pentru zone mai mici
Necesitatea de a va epila nu mai are nevoie de nici un argument, insa cel mai bine e sa alegi cand cunosti toate detaliile, inclusiv cele mai noi metode de a scapa de parul nedorit. Din fericire, indepartarea parului corporal este mai usoara ca niciodata pana acum. Aparatele de ras sunt concepute ergonomic, pentru a minimaliza zgarieturile si taieturile, cremele depilatoare miros mult mai bine, iar epilarea cu ceara poate fi facuta cu mult succes si acasa. Insa in ultimii doi ani, epilarea cu laser a devenit o realitate, oferind tratamente mai rapide, mai putin dureroase si mai eficiente. Micile zone (buze, brate, sani, burta etc.) sunt mai bine tratate de aceasta tehnica.
Dr. Carmen Madeleine Curea
Medic primar dermatolog Medico Clinique
021/3155427