Potrivit acestora expertiza are peste 800 de pagini iar documentul va fi dat tuturor inculpaților care au fost citați, miercuri, la DNA.
Dosar cu scântei
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a admis, în luna decembrie 2017, sesizarea șefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, referitoare la declarațiile ministrului Justiţiei despre dosarul „Belina” şi a stabilit că afirmațiile acestuia au afectat independența sistemului judiciar.
„În cursul zilei de 26 septembrie 2017, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a făcut o serie de consideraţii de natură juridică, în contextul unor întrebări ale reprezentanţilor mass-media despre o cauză aflată în lucru la procurorii DNA, cunoscută drept ‘dosarul Belina. Astfel, ministrul Justiţiei a afirmat, între altele, că legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorii, ci judecătorii de contencios administrativ”, se arăta într-un comunicat al DNA de la acel moment.
Referitor la problema de drept invocată în declaraţiile ministrului Justiţiei, procurorii DNA arătau că a fost tranşată în mod definitiv de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, o cauză ce a stabilit că fapta ministrului care promovează o hotărâre de guvern având ca obiect trecerea în mod nelegal a unui bun imobil din domeniul public al statului într-o altă formă de proprietate publică, producând un avantaj patrimonial unei societăţi comerciale, constituie infracțiunea de abuz în serviciu.
Insula Belina și Brațul Pavel trebuiau să pară că nu fac parte din Dunăre
Artificiul nelegal prin care protagoniștii acestui dosaru au trecut o întreaga insulă de la Apele Române la Consiliul Județean și apoi în patrimoniul unei firme private este acela că, scriptic, au aranjat documentele de așa manieră încât să pară că porțiunea de teren din apă nu se află acolo unde este de fapt localizată fizic.
Astfel, arată procurorii DNA, în ședința de guvern din data de 6 noiembrie 2013, s-a adoptat H.G. 858/2013 prin care se modificau codurile de clasificație ale Insulei Belina și Brațului Pavel, în sensul că, pe hârtie, se elimina apartenența acestora la bazinul hidrografic al Dunării, creând aparența că trecerea lor în proprietatea și administrarea Consiliului Județean Teleorman nu mai impune adoptarea unei legi, ci este posibilă doar printr-o hotărâre de guvern.
Modalitatea de adoptare a H.G. 858/2013, act cu caracter normativ, s-a abătut de la prescripțiile normelor legislative, inclusiv prin aceea că proiectul de hotărâre nu a avut, la momentul adoptării, avizele Ministerului Justiției și al Ministerului Finanțelor Publice, mai arată procurorii.
Ei spun că dovezile adunate duc la bănuiala rezonabilă că Rovana Plumb, în calitate de ministru al Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, cu intenție, a inițiat și promovat H.G. 858/2013 (proces care a durat numai 17 ore), cu încălcarea procedurii de la nivelul Guvernului pentru elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de acte normative.
La data de 27 noiembrie 2013, deoarece aparent impedimentele fuseseră înlăturate, s-a adoptat H.G. 943/2013 prin care Insula Belina și Brațul Pavel au fost trecute din domeniul public al statului și din administrarea Administrației Naționale „Apele Române”, în domeniul public al județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman.
Au ras din Cartea Funciară chiriașii de pe Insula Belina
Funcționarele de la Cartea Funciară și MDRAP au pus umărul la mașinațiunea infracțională și au aranjat, din pix, ca cele două zone dorite de CJ Teleorman și apoi de Teldrum, să fie libere de chiriași.
Deși anterior acestor demersuri, suprafețe din Insula Belina și Brațul Pavel fuseseră închiriate prin contracte unei firme private, pentru a nu atrage atenția administrației publice centrale cu privire la existența unor interese ale acelei firme private referitor la insula Belina și brațul Pavel, s-au scos extrase de carte funciară curate, în care să nu apară contractele de închiriere având ca părți Administrația Apele Române și această societate comercială.
Astfel, arată procurorii, sub pretextul îndreptării unei erori materiale, funcționarele de la Carte Funciară și MDRAP „au acționat astfel încât să fie radiate notările privind încheierea contractelor de închiriere cu acea firmă privată”.
Vezi care e prezența la vot la alegerile parlamentare 2024 și ce candidați sunt pe listele partidelor!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro