Consecintele unei alimentatii sarace in fibre vegetale sunt cunoscute deja: un numar mare de oameni sufera de boli cardiovasculare, constipatie, colita, diabet, hipercolesterolemie sau cancer al colonului. Numeroase studii intreprinse de specialisti in domeniul medicinii si al alimentatiei demonstreaza ca populatiile al caror regim alimentar este sarac in fibre vegetale sunt mult mai afectate de boli degenerative.
Cercetatorii au demonstrat ca reducand consumul de carne rosie, grasimi animale sau alimente preparate si introducand in meniul zilnic fibrele vegetale, valoarea colesterolului scade sensibil, prevenind accidentele cardiovasculare si infarctul miocardic.
Alimentele bogate in zaharuri rafinate si supraalimentatia sunt principalele cauze ale diabetului. Studii efectuate in Statele Unite asupra diabeticilor obezi sau slabi au condus la concluzii relevante: bolnavii supusi unui regim bogat in fibre alimentare si-au redus dozele de insulina dupa numai cateva saptamani.
Accelerand tranzitul intestinal si modificand flora intestinala, fibrele sunt, de asemenea, deosebit de importante in prevenirea cancerului de colon.
Necesarul zilnic, asigurat de cereale, fructe si legume
Fibrele, parte importanta a unei alimentatii sanatoase, pot fi gasite in diverse tipuri de alimente, dar si sub forma suplimentelor nutritive. Iata cateva sugestii pentru imbunatatirea aportului de fibre:
– consumati zilnic 4-5 cesti de fructe si legume proaspete: mere, portocale, fructe de padure, pere, broccoli, morcovi, fasole, mazare, conopida;
– introduceti in meniul zilnic fructe uscate: smochine, curmale, caise, prune;
– mancati cereale integrale sau paine din faina integrala. Toate alimentele care contin faina integrala sau cereale integrale sunt o sursa foarte buna de fibre;
– inlocuiti orezul alb cu orez brun;
– includeti in alimentatie briosele din tarate, faina de ovaz sau multicereale;
– incercati sa amestecati tarate de grau cu alte alimente, in special atunci cand coaceti prajituri sau paine;
– beti 1-1,5 litri de apa zilnic, pentru ca fibrele alimentare sa-si mareasca volumul si sa actioneze in mod eficient;
– reduceti consumul de carne rosie, optand in schimb pentru cea alba, slaba – pui, peste.