Dintre cele 120 de păsări găsite în gospodăria respectivă, 40 erau curci, 45 – gâște, 10 – rațe și 25 – găini. După ancheta epidemiologică, s-a stabilit că proprietarul gospodăriei vânduse unui vecin alte 25 de păsări.
Conform procedurilor, toate cele 145 de păsări au fost ucise, iar cadavrele au fost ecarisate prin îngropare împreună cu resturile de furaje și așternuturile contaminate. De asemenea, după îndepărtarea cadavrelor și a deșeurilor, gospodăriile au fost dezinfectate.
„În jurul focarului s-au delimitat zonele de protecţie (3 km) şi de supraveghere (10 km) și s-au luat măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor și mijloacelor de transport. Păsările din zonele supuse restricțiilor sunt monitorizate permanent, iar în cazul celor sălbatice s-a apelat și la ajutorul asociației de vânători pentru a supraveghea malurile râului Vedea. Până la această oră nu au mai fost semnalate suspiciuni de boală”, a mai transmis ANSVSA.
Au mai fost notificate județele limitrofe Giurgiu, Olt, Argeș, Dâmbovița, precum și Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, Comisia Europeană și Organizația Mondială pentru Sănătatea Animală.
În acest moment, susține ANSVSA, situația este sub control și „au fost luate toate măsurile aplicabile în cazul unui focar de gripă aviară și nu există posibilitatea afectării sănătății populației”, dar ancheta epidemiologică este în desfășurare.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Alex.59 • 28.10.2023, 14:21
S-apropie sărbătorile și trebuie ca "agenturili străine" să-și vândă marfa, breee...nu vă mai mirați atât...!!! 😁