De profesie medic veterinar, Radu Chețan Roatiș a condus în mai multe rânduri ANSVSA: între 2007 și 2009, apoi 2010-2012, respectiv între 2016 și 2017. De fiecare dată când era eliberat din funcție, Roatiș revenea în județul natal – Mureș, fiind angajat la DSVSA Mureș din 2006. La fel s-a întâmplat și în ianuarie 2017, după ce a fost schimbat din funcție de premierul Sorin Grindeanu.

Roatiș s-a întors la DSVSA Mureș, instituție condusă atunci de Sandor Kincses. A primit un post de consilier superior tocmai în cadrul Biroului Antifraudă. În 2018, când structura a fost desființată, Roatiș a fost mutat pe un post similar la Biroul Identificare și Înregistrare Animale din cadrul Serviciului Catagrafie, Autorizare, Înregistrare și Evidență Informatică al DSVSA. Șeful Biroului era cumnatul lui Roatiș, Claudiu Virgil Zurgalau. 

Din 2017 și până în 2021, fostul președinte al ANSVSA nu s-a prezentat deloc la locul de muncă de la DSVSA Mureș. Însă era pontat lună de lună, beneficia de concedii și toate drepturile cuvenite, numele său figura pe condica de prezență, pe ordine de deplasare în controale la agenți economici, susțin procurorii.

Șeful direct, cumnatul

Primele declarații ale lui Alfred Bulai despre acuzațiile de agresiune sexuală: „Și-a dat tricoul jos. Reacția mea a fost una de uimire, probabil din acest motiv am râs”
Recomandări
Primele declarații ale lui Alfred Bulai despre acuzațiile de agresiune sexuală: „Și-a dat tricoul jos. Reacția mea a fost una de uimire, probabil din acest motiv am râs”

Toată instituția știa că Roatiș este pontat fictiv, însă nimeni nu a îndrăznit să îl reclame. Abia în luna aprilie 2021, un anonim își face curaj și semnalează situația procurorilor. Pe 15 aprilie 2021, DNA Mureș se autosesizează din oficiu și declanșează ancheta. 

Caracatița tăcerii. Instituția unde fostul șef a încasat peste 500.000 de lei salariu timp de 4 ani, deși nu a mers nicio zi la serviciu
Radu Chețan Roatiș, angajat al D.S.V.S.A. Mureș și fost șef al A.N.S.V.S.A. | Foto: Agerpres

Radu Roatiș Chețan este pus sub monitorizare. La fel și șefii DSVSA Mureș. Procurorilor nu le-a luat mult să constate că Roatiș nu calcă deloc pe la locul de muncă, fiind plecat în județul Prahova și la București, unde desfășura afaceri cu o asociată. 

„Din conținutul convorbirilor telefonice a rezultat că Roatiș Chețan Radu Gheorghe menține o legătură apropiată cu reprezentanții și angajații D.S.V.S.A. Mureș, în concret cu directorul executiv Kincses Sandor, cu șeful Biroului Identificarea și Înregistrarea Animalelor – Zurgalau Claudiu Virgil, persoană care-i este și cumnat și cu Radu Felicia Maria – șef Serviciu Economic și Administrativ, persoane în privința cărora, din mijloacele de probă administrate, a reieșit că le era cunoscut faptul că Roatiș Chețan Radu Gheorghe figura ca angajat al DSVSA Mureș, acesta nu se prezenta la locul de muncă și nu presta activități profesionale aferente funcției ocupate în cadrul DSVSA Mureș”, se arată în extrasul actului de urmărire penală întocmit de DNA.

Gafă a președintelui Iohannis la decorarea medaliaţilor de la JO Paris. A spus „comemorarea”, în loc de „ceremonia” | VIDEO
Recomandări
Gafă a președintelui Iohannis la decorarea medaliaţilor de la JO Paris. A spus „comemorarea”, în loc de „ceremonia” | VIDEO

Cum a fost prins  

Pentru a stabili dacă Roatiș și-a desfășurat activitatea în cadrul DSVSA anterior declanșării anchetei, procurorii au solicitat date furnizorilor de telefonie mobilă. În urma verificărilor efectuate pentru perioada 2017-2021, telefonul folosit de Radu Roatiș nu a fost reperat deloc la sediul DSVSA Mureș, ci a fost localizat în cea mai mare parte a timpului în municipiul Ploiești și în împrejurimi, respectiv în București.

Potrivit datelor din dosar, Radu Roatiș nu se prezenta la locul de muncă de la DSVSA Mureș, pentru că era ocupat cu afacerile pe care le avea în Prahova. A fost monitorizat timp de șase luni, iar telefonul nu i-a fost localizat niciodată la DSVSA, ci numai pe traseele unde își desfășura activitatea comercială cu societatea pe care o administra. Pe 14 octombrie, sediul DSVSA, locuințele lui Roatiș, ale șefilor DSVSA au fost percheziționate de procurori. Toate probele ridicate au indicat, fără dubiu, că Radu Roatiș a fost pontat și remunerat pentru toată perioada 2017-2021 fără să se prezinte la serviciu și fără să-și îndeplinească atribuțiile de serviciu. 

„Din documentele ridicate/verificate de la DSVSA Mureș a rezultat faptul că numitul Roatiș Chețan Radu Gheorghe nu a fost implicat în activități de control împreună cu alți colegi/angajați din cadrul DSVSA Mureș în perioada 2017-2021, nu a aplicat sancțiuni vreunui agent economic și nu a participat la ședințe sau alte forme de pregătire/informare desfășurate la sediul DSVSA Mureș”, au subliniat procurorii DNA. 

Mircea Geoană, despre lecțiile pe care Marcel Ciolacu a recunoscut că le ia: „Meditații la engleză, meditații la economie… Pe vremuri, rămâneai și repetent, dacă aveai corigențe”
Recomandări
Mircea Geoană, despre lecțiile pe care Marcel Ciolacu a recunoscut că le ia: „Meditații la engleză, meditații la economie… Pe vremuri, rămâneai și repetent, dacă aveai corigențe”
Caracatița tăcerii. Instituția unde fostul șef a încasat peste 500.000 de lei salariu timp de 4 ani, deși nu a mers nicio zi la serviciu
În urma verificărilor efectuate pentru perioada 2017-2021, telefonul folosit de Radu Roatiș nu a fost reperat deloc la sediul DSVSA Mureș.

510.000 de lei, salarii ilegale

Când a fost reîncadrat la DSVSA Mureș la începutul anului 2017, Roatiș avea un salariu de 7.000 de lei. Anual, salariul i-a crescut, la începutul anului 2021 ajungând la 12.000 de lei.

Potrivit datelor din dosar, în cei patru ani, DSVSA Mureș i-a plătit lui Radu Roatiș 510.611 lei, deși nu s-a prezentat deloc la serviciu.

Pus în fața evidențelor, fostul președinte al ANSVSA și-a recunoscut faptele. „Regret că am ajuns în această situație”, a declarat Roatiș la DNA. 

Inculpat pentru complicitate la abuz în serviciu și fals intelectual, a solicitat încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției, însușindu-și în totalitate acuzațiile și achitând integral prejudiciul. Cererea i-a fost aprobată, procurorii stabilindu-i o pedeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere. Pe lângă obligațiile stabilite pe durata termenului de supraveghere, lui Roatiș i s-a interzis dreptul de a mai ocupa o funcție publică timp de trei ani.

Au recunoscut faptele

Alături de el au fost puși sub acuzare și directorul executiv al DSVSA Mureș, din perioada 2017-2021, Sandor Kincses, șefa Serviciului Economic, Felicia Maria Radu, cumnatul lui Radu Roatiș, Claudiu Virgil Zurgalau, cel care conducea biroul unde acesta figura angajat, precum și o consilieră de la Serviciul Resurse Umane, Antoneta Lucia Piper, cea care a întocmit pontajele.

Cu toții au recunoscut că Roatiș a primit salariu timp de patru ani fără să se prezinte la locul de muncă. Asemenea lui, au și ei acorduri de recunoaștere a vinovăției cu DNA. Toți au primit pedepse cu suspendare. Fostul director Sandor Kincses – 2 ani și 6 luni, Felicia Maria Radu – 2 ani, iar Antoneta Lucia Piper – 2 ani și 3 luni. Toți trei nu mai au voie să ocupe o funcție publică timp de trei ani. Condamnările au fost validate la sfârșitul anului trecut de Tribunalul Mureș.

Cea mai mică pedeapsă

Cea mai blândă pedeapsă a fost primită de Claudiu Virgil Zurgalau, șeful direct și cumnatul lui Roatiș. În cazul său, procurorii DNA și ulterior instanța de judecată au stabilit că un an de închisoare cu suspendare, cu amânarea aplicării pedepsei este suficient pentru a-și revizui conduita. Fiind o pedeapsă cu amânare, lui Zurgalau nu i s-a interzis să mai profeseze. Condamnarea nici nu va fi consemnată în cazier, dacă pe durata termenului de supraveghere nu va comite alte fapte penale.

„Amânarea aplicării pedepsei închisorii este echilibrată şi răspunde în concret principiului proporţionalităţii şi nevoilor reeducării, îndeplinind şi scopul preventiv. Instanţa apreciază că pedeapsa de un an închisoare este o sancţiune necesară şi suficientă pentru conştientizarea importanţei normelor legale încălcate şi a repercusiunilor”, au motivat magistrații Tribunalului Mureș, care au validat acordul de recunoaștere a vinovăției pe 17 ianuarie.

Afacerile lui Roatiș

Potrivit informațiilor din dosarul penal, Radu Roatiș conducea activitatea societății Silgimar Prod Tulcea în timp ce figura că este la serviciu la DSVSA Mureș. Societatea, care are ca obiect principal de activitate „spălarea şi curăţarea (uscată) articolelor textile şi a produselor din blană”, este deținută împreună cu Ramela Angelina Lombardi. Roatiș este asociat majoritar cu 51% părți sociale și administrator. A renunțat la această din urmă calitate la sfârșitul anului trecut, după încheierea acordului de recunoaștere a vinovăției cu procurorii.

Societatea Silgimar Prod Tulcea are un punct de lucru în municipiul Ploiești. Acolo se află spălătoria pentru care Roatiș a renunțat să mai meargă la serviciu. Potrivit datelor centralizate de termene.ro, societatea a avut o creștere a cifrei de afaceri cu 61% în anul 2021 (3 milioane de lei).

În 2020 societatea a obținut finanțarea unui proiect european în valoare totală de 7,5 milioane de lei ce a vizat extinderea capacității de spălare și curățare a articolelor textile. 

Potrivit bilanțului de pe site-ul Ministerului de Finanțe, în 2021, Silgimar Prod SRL a avut un profit de aproape 1.100.000 de lei, adică 220.000 de euro, cu 13 angajați. Cu un an anterior, profitul fusese mai mare, de 1,6 milioane de lei, adică în jur de ceva mai mult de 300.000 de euro. 

Dacă până în 2016, Silgimar nu a avut achiziții din zona publică, începând cu 2017, contractele cu instituțiile publice (foto) au curs, fiind adjudecate 167 de achiziții directe și 32 de licitații. 

clienti-contracteIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 2

Cei mai mulți dintre clienții spălătoriei administrate de Roatiș au fost instituții publice din zona de apărare: unități militare, inspectorate de poliție, unități de învățământ militare sau spitale militare. Printre instituțiile care au apelat la serviciile oferite de societatea lui Roatiș s-au numărat și Senatul României, și Banca Națională a României. 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (12)

Gica2345   •   02.02.2023, 01:38

Cu atita coruptie in tara.Voi vreti sa se intoarca Rominii acasa.Dupa 33 de ani de la "revolutie" acelasi regim la putere. Regimul mafiot. Uitativa si analizati ultimile cazuri Piturca cu prietenul la Romarm ,unde nimeni ,nu stie nimic si nu au vazut nimic. La paza daca te duci sa te angajezi ai nevoie de cazier.Acest om cum a fost angajat daca nu cu complicitatea celor de sus. Nimeni din guvern nu spune nimic.Bravo Rominia. Dormi linistita,au ei grija.

crisbanica   •   29.01.2023, 17:04

Eu mă simt furat. In condițiile in care aproape 50% din veniturile rezultate din munca mea, merg la stat ca taxe și impozite. Pentru mine este un furt calificat al unui grup infracțional din bugetul statului. Cum s-ar pedepsi in alte state din UE ? Și încă un lucru: nu ar trebui desființat acest post din organigrama instituției, daca timp de 4 ani nu a lucrat nimeni?

Danavictor   •   29.01.2023, 16:59

Cred ca prima condiție ca sa ajungi sus e sa fii penabil(inclinatie spre penal). Acum s a aflat cine e, dar ce a facut pana in 2017 stie cineva? Avem inca unul zlotea marian, tot fost presedinte, tot penal, fugise prin Italia, a primit 8 ani. Pentru o găină nu se da cu suspendare. Cum ajung in functii de conducere,imediat spoliaza banul public. Dictatori si teroristi, hoti nerușinați. Justitia? Pauză.

Vezi toate comentariile (12)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Din ce grupare ar fi făcut parte „Șacalul”. Ca să nu dea de bănuit, mergea din când în când la biserică
Știrileprotv.ro
Din ce grupare ar fi făcut parte „Șacalul”. Ca să nu dea de bănuit, mergea din când în când la biserică
Wow! Ce mult a crescut și ce frumoasă este Elena, fiica adoptivă a Paulei Seling! Imaginea care i-a impresionat pe fani
Viva.ro
Wow! Ce mult a crescut și ce frumoasă este Elena, fiica adoptivă a Paulei Seling! Imaginea care i-a impresionat pe fani
Doamne, ce imagini a publicat Elena Udrea cu fiica ei, Eva Maria! Înaltă, frumoasă, cu ochii albaștri, dar triști
Libertateapentrufemei.ro
Doamne, ce imagini a publicat Elena Udrea cu fiica ei, Eva Maria! Înaltă, frumoasă, cu ochii albaștri, dar triști
Ce a descoperit o femeie care le-a făcut un test ADN copiilor săi. A rămas șocată când a văzut rezultatele
FANATIK.RO
Ce a descoperit o femeie care le-a făcut un test ADN copiilor săi. A rămas șocată când a văzut rezultatele
Sabrina Voinea, apariție inedită la Palatul Cotroceni, în fața lui Klaus Iohannis
GSP.RO
Sabrina Voinea, apariție inedită la Palatul Cotroceni, în fața lui Klaus Iohannis
Monumentul din România dedicat dacilor. E la marginea unui drum important, mulți au trecut pe lângă el fără să știe ce simbolizează
FANATIK.RO
Monumentul din România dedicat dacilor. E la marginea unui drum important, mulți au trecut pe lângă el fără să știe ce simbolizează
El este noul iubit al uneia dintre cele mai îndrăgite cântărețe! S-au cunoscut într-o excursie cu barca și s-au îndrăgostit!
Unica.ro
El este noul iubit al uneia dintre cele mai îndrăgite cântărețe! S-au cunoscut într-o excursie cu barca și s-au îndrăgostit!
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
Orangesport.ro
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
Ciclonul a lovit din nou pe litoral. Localnicii din Vama Veche s-au temut de un nou dezastru
Observatornews.ro
Ciclonul a lovit din nou pe litoral. Localnicii din Vama Veche s-au temut de un nou dezastru
Horoscop 12 septembrie 2024. Taurii ar fi bine să își păstreze căldura sufletească, chiar și într-o zi precum cea de astăzi, pentru că vor avea nevoie de ei
HOROSCOP
Horoscop 12 septembrie 2024. Taurii ar fi bine să își păstreze căldura sufletească, chiar și într-o zi precum cea de astăzi, pentru că vor avea nevoie de ei

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI