„Pe de o parte, măsura de răzbunare este menită să transmită Iranului mesajul că Israelul nu tolerează un atac direct”, a spus expertul iranian Raz Zimmt, de la think-tank-ul israelian INSS.
„Pe de altă parte, Israelul ia în considerare poziția SUA, care nu dorește o escaladare suplimentară a conflictului din regiune și nu vrea să deschidă un nou front în afara celui din Fâșia Gaza”, a continuat Zimmt.
Opțiunea 1: atacă instalațiile nucleare ale Iranului
Acest atac este puțin probabil pentru că este prea complex și riscant, potrivit multor experți. Instalațiile nucleare din Natanz sunt îngropate adânc în subteran și ar necesita un bombardament constant cu mai multe valuri de rachete.
„Ar putea merge prost”, a pus Jonathan Lord, expert în Orientul Mijlociu la Centrul pentru o Nouă Securitate Americană (CNAS) de la Washington, citat de Foreign Policy.
Expertul explică: consecințele unui eșec ar fi devastatoare, Iranul ar putea escalada atacurile asupra Israelului, direct sau prin armatele sale proxy, iar statul evreu ar deveni izolat internațional.
Opțiunea 2: atacă depozite de arme și fabrici de drone
Israelul ar putea ataca, de asemenea, ținte din teritoriul iranian care nu sunt direct legate de programul nuclear, precum depozitele de arme și fabrici de drone.
Această operațiune ar presupune, de asemenea, mult efort. Apărarea aeriană a Iranului este „nu o glumă” precum cea a Siriei, estimează Bilal Saab, cercetător la Chatham House din Londra.
Cu toate acestea, „nu pot fi excluse atacuri limitate asupra Iranului”, spune expertul iranian Raz Zimmt. Forțele aeriene israeliene se antrenează pentru astfel de operațiuni de ani buni și sunt printre cele mai bune din lume.
Opțiunea 3: „vânează” comandanții iranieni
„Israelul are mult mai multe opțiuni decât Iranul datorită serviciilor secrete și superiorității sale operaționale”, spune Raz Zimmt.
Aceasta înseamnă, de exemplu, că Israelul ar putea viza direct lideri militari de rang înalt, în Iran sau în afara țării, în Irak sau Siria.
La începutul lunii aprilie, Israelul a eliminat mai mulți generali cu o lovitură asupra consulatului Iranului din Damasc.
Un astfel de răspuns ar corespunde abordării obișnuite a Israelului și nu ar părea o escaladare. Pe de altă parte, lovitura de la Damasc a determinat Iranul să atace Israelul și ar putea produce aceeași reacție.
Opțiunea 4: atacă Hezbollah, soldații „proxy” ai Iranului
Iranul are „armate proxy” la granițele Israelului și în Golf, în special gruparea Hezbollah din Liban. „Nu cred că Israelul va ataca Hezbollah, nu dorește o confruntare cuprinzătoare cu ei”, spune expertul iranian Zimmt.
El consideră, de asemenea, că „milițiile iraniene din Irak sunt o țintă mai puțin probabilă”. Ceea ce rămâne este prezența iraniană în Siria, spune Zimmt, sau „un atac direct, dar limitat împotriva Iranului”.
Opțiunea 5: atac cibernetic
Ar fi răspunsul cel mai blând, dar s-ar putea dovedi extrem de eficient. Dacă reușește, ar fi o umilință suplimentară pentru iranieni, după ce 99% dintre dronele și rachetele lor au fost deja interceptate, a afirmat Frank McKenzie, fost general al Marinei SUA.
Dacă trebuie să faci ceva, alege ceva care să-ți întărească și mai mult superioritatea tehnologică. Ceva care este jenant pentru ei.
Frank McKenzie, fost general al Marinei SUA:
Pe de altă parte, un nou atac iranian ar putea fi plătit foarte scump de Israel. Generalul de brigadă Reem Aminoach, fost consilier financiar al Forțelor Armate Israeliene (IDF), a dezvăluit că activarea sistemelor de apărare din Israel a costat 1,2 miliarde de euro pentru o singură noapte.
Foto: AP (un avion F-15 aparținând IDF, armata israeliană)
tomitan • 17.04.2024, 04:52
Mai era optiunea Nr.6,distrugerea fotbalului iranian prin transformarea lui in circ,cu ajutorul agentului Șumudică.Dar a picat,Mossadul au luat decizia să-l păstreze doar ptr operatiuni in România & Turcia.
m1a2r3i4a1n5a6 • 17.04.2024, 04:32
Nu înțeleg de ce se simte atât de lezat Israelul în condiții în care el este cel care a atacat primul Iranul, bombardându-i consulatul din Damasc. Ii alungă pe palestinieni din Gaza, atacă Iranul. ce mai urmează ? Au nevoie de spațiu vital și vor să îngenuncheze popoarele din zonă? Oamenii vor pace și liniște. M.Grancea
croco601 • 17.04.2024, 14:08
m1a2r3i4a1n5a6 • 17.04.2024, 04:32
Nu înțeleg de ce se simte atât de lezat Israelul în condiții în care el este cel care a atacat primul Iranul, bombardându-i consulatul din Damasc. Ii alungă pe palestinieni din Gaza, atacă Iranul. ce mai urmează ? Au nevoie de spațiu vital și vor să îngenuncheze popoarele din zonă? Oamenii vor pace și liniște. M.Grancea
Bravo! Israelul își dorește 'spațiu vital'. Hitler îl numea "Lebensraum". Remarcabilă asemănare! Mai spune-ne!