Apropierea de testul electoral din 9 iunie, când vor fi atât europarlamentare, cât și alegerile locale, a dus la intensificarea solicitării și apariției de sondaje privind intenția de vot a partidelor, dar și a potențialilor candidați la prezidențiale, în condițiile în care aproape toți cei testați au sugerat doar că vor intra în luptă.

O dezbatere din spațiul public a fost legată de o serie de sondaje realizate de AtlasIntel, o companie braziliană, care a prezentat date despre intenția de vot la prezidențiale, dar și la europarlamentare sau alegerile locale din București, la comanda Digi24. Tabloul general al procentelor a fost diferit de tot ceea ce a apărut în spațiul public în ultimul an, motiv pentru care au apărut îndoieli privind modul de culegere a datelor, în condițiile în care singurele precizări făcute oficial sunt eșantionul (1.794 de subiecți), metoda de alegere a subiecților „recrutare digitală aleatorie” și marja de eroare.

De exemplu, în cazul candidaților la prezidențiale independentul Mircea Geoană are 32,1%, pe doi fiind George Simion (AUR) cu 15,1%, iar pe trei Cătălin Drulă (USR), cu 13,5%. Pe patru este Diana Șoșoacă, cotată cu 12,9%, pe locul 5 e Marcel Ciolacu, având o intenție de vot de 11,3%. Locul șase ocupat de Dacian Ciloș (7,4%), iar pe șapte este liderul PNL Nicolae Ciucă (6,2%).

Gala Premiilor Gopo 2024. Lista completă a câștigătorilor ediției 18 la Oscarurile românești
Recomandări
Gala Premiilor Gopo 2024. Lista completă a câștigătorilor ediției 18 la Oscarurile românești

Faptul că Geoană a fost dat pe primul loc în preferințele românilor nu este o noutate, dar poziționarea pe locul 5 al lui Marcel Ciolacu cu 11,3% din opțiuni, premierul în funcție și liderul celui mai important partid din România, a stârnit controverse privind validitatea datelor. Candidatul PSD a obținut cel mai slab rezultat în turul 1 al alegerilor prezidențiale în 2019 când Viorica Dăncilă a obținut 22% din voturi.

Și în cazul votului pe partide, AtlasIntel a dat pentru alegerile europarlamentare Alianța PSD-PNL la 31,6% (în toate celelalte depășește 40%), iar construcția USR-PMP-Forța Dreptei 24,6% (cotată de alte sondaje sub 15%).

„Nu corespund cerințelor”

Primul specialist care a sesizat public faptul că nu sunt respectate bunele practici în materie de prezentare a unor sondaje a fost sociologul Mircea Kivu. „Există ghiduri profesionale, există o asociație profesională, care se numește ESOMAR, fiind asociația internațională a cercetătorilor de piață și de opinie. Aceasta are un ghid clar despre felul în care trebuie diseminate rezultatele unui sondaj. Nu toți cei care fac sondaje de opinie fac parte din această organizație”, a afirmat Mircea Kivu pentru Libertatea.

Analiză. Ce spun specialiștii despre sondajele online folosite în precampanie: „Instrumente de manipulare a populației”
Sociologul Mircea Kivu / Agerpres
Anna Gevorgyan, expert armean în relații internaționale: „Retorica «drepturilor istorice», folosită de Azerbaidjan în relația cu Armenia, seamănă cu poziția lui Putin față de Ucraina”
Recomandări
Anna Gevorgyan, expert armean în relații internaționale: „Retorica «drepturilor istorice», folosită de Azerbaidjan în relația cu Armenia, seamănă cu poziția lui Putin față de Ucraina”

O verificare a companiilor de studii sociologice din Brazilia, unde își are sediul AtlasIntel, conform adresei date pe site-ul companiei, arată că firma de sondaje nu e parte a ESOMAR, unde apar alte nume precum IPSOS Brazil sau Kantar.

„E clar că sondajele publicate nu corespund acestor cerințe. Nu sunt cerințe obligatorii prin lege, ci e un cod profesional care trebuie respectat”, a continuat Kivu, care a sesizat Consiliul Național al Audiovizualului privind neprezentarea mai multor date privind metodologia de către cei care au comandat sondajul, Digi24.

Pe de altă parte, sociologul a subliniat că nu poate să facă o interpretare a rezultatelor, pentru că nu există detalii despre modul cum s-a desfășurat cercetarea sociologică, însă a punctat că acestea ies total din tiparul tradițional al scorurilor electorale. „Nu pot să mă pronunț asupra rezultatelor, cât timp nu știu care a fost metodologia culegerii datelor. Sigur, ele sunt destul de diferite de restul sondajelor publicate în ultimul timp. De aceea e bine să fie reguli de publicare. Simplul fapt că ni se spune că această organizație, AtlasIntel, a obținut rezultate foarte bune în sondajele făcute prin alte țări nu ne ajută”, a conchis Mircea Kivul.

Imagini de la arestarea Prințului Paul de la un resort din Malta. Poliția Română: Nu a opus rezistență. VIDEO
Recomandări
Imagini de la arestarea Prințului Paul de la un resort din Malta. Poliția Română: Nu a opus rezistență. VIDEO

„E o făcătură”

Critici referitoare la sondajele AtlasIntel, mai precis a modului de realizare a acestora, vin și din partea lui Sebastian Lăzăroiu, sociolog și fost consilier prezidențial. „E o făcătură. Deci nu am văzut făcătură mai mare. Ba nu, am văzut o făcătură mai mare în noiembrie”, a precizat Sebastian, în podcastul „Partea plină/Partea goală”, pe care îl realizează alături de analistul politic Cristian Hrițuc săptămânal, care a amintit un sondaj din noiembrie unde PMP avea 8%, în condițiile în care această formațiune nu face parte din Parlament.  

Analiză. Ce spun specialiștii despre sondajele online folosite în precampanie: „Instrumente de manipulare a populației”
Sociologul Sebastian Lăzăroiu/Facebook

„Eu știu institute care lucrează foarte corect. Rareori o să vezi sondajele lor publice. Rareori. Dacă vrei să ai încredere într-un sondaj, nu e unul public, decât dacă e foarte, foarte aproape de ziua alegerilor. Pentru că atunci nici măcar găinarii nu-și permit… (n.r. – să dea cifre departe de situația politică)”, a completat Lăzăroiu.

De altfel, surse politice de la nivelul Coaliției au precizat pentru Libertatea că joia sau vinerea de dinaintea alegerilor, scorurile electorale sunt în general știute, dacă nu apare un fenomen care să ducă la o creștere mare a prezenței sau care să schimbe dinamica votului.

„Un sondaj făcut online în România nu poate fi făcut pe un eșantion reprezentativ”, a subliniat sociologul Lăzăroiu, care a punctat că răspunsurile la formularele online sunt de la cine „are timp”, cine „are chef”, plus că sunt probleme privind identitatea celui care răspunde.

Pierderea încrederii în sondaje

La nivel universitar, rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a anunțat, printr-un comunicat de presă, că instituția pe care o conduce va demara „un amplu proces de cercetare, legat de teme relevante, aflate în dezbaterea publică, precum cultura democratică a populației, agenda problemelor publice, valori și atitudini pro și antieuropene, prezența unor opinii de tip xenofob, rasist, extremist”, tocmai în urma apariției mai multor sondaje online.

Analiză. Ce spun specialiștii despre sondajele online folosite în precampanie: „Instrumente de manipulare a populației”
Remus Pricopie, rectorul SNSPA/Hepta

„Sondajele online au devenit un instrument în arsenalul comunicatorilor și politicienilor pentru a influența opinia publică. Adesea sunt realizate fără respectarea standardelor științifice riguroase, punând în pericol validitatea și reprezentativitatea datelor, precum și încrederea publicului în acest instrument de cercetare socială”, a punctat politologul, care conduce SNSPA.

„Rezultatele sondajelor realizate online trebuie privite cu prudență, nuanțat și fără generalizări. Aceasta deoarece sondajele online nu sunt reprezentative pentru populația României, mai ales atunci când vorbim de opțiuni politice ṣi comportament electoral. Fără astfel de precizări clare din partea celor care le promovează în spațiul public, ele devin simple instrumente de manipulare a populației”, a completat Remus Pricopie.

În România vor fi în 2024 mai multe teste electorale. Primele alegeri sunt localele și europarlamentarele din 9 iunie. Conform calendarului Coaliției PSD-PNL, prezidențialele ar urma să fie pe 15 și 29 septembrie, iar alegerile parlamentare – pe 8 decembrie.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (4)

Marica13   •   17.04.2024, 18:07

Partidele astea două ciumate nici nu știu ce i așteaptă la alegeri

theo_s   •   16.04.2024, 18:54

Dupa cum am aratat si in comentariul la articolasul in care a fost prezentat pretinsul "sondaj" comandat de un post de televiziune cu o agenda poliitica vizibila din cosmos, nu a existat niciun sondaj. Cineva a scris niste procente si a facut niste grafice. La ce folosesc asemenea fraude: demobilizeaza electoratul adversarilor unui candidat; faciliteaza validarea anumitor rezultate ale votului la urne; testeaza reactia societatii, etc. Cum nu se pune in vreun fel problema legalitatii, respectiv nu exista riscuri de tip penal, nu exista nici scrupule din partea sursei. Oricum si restul "sondajelor" au rezultate partial trucate. De pilda, AUR va depasi la aleg. locale PNL, or, toate sondajele au ordin sa scoata PNL pe locul II.

suparman   •   16.04.2024, 16:45

Daca sunteti curiosi cine sunt specialistii care vorbesc despre sondaje: Mircea Kivu facea sondaje comandate de PSD cand a fost Basescu vs Geoana. E foarte usor de verificat ca acest domn Mircea Kivu a fost dat afara de la Romania libera pentru ca scria note informative despre colegi pentru Securitate. Un personaj credibil cand vorbeste de manipulare. Specialist de top.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Ce document trebuie să ai ca să-ți deconteze statul cei 20.000 de lei pentru montarea panourilor fotovoltaice. E obligatoriu în Programul Casa Verde Fotovoltaice
FANATIK.RO
Ce document trebuie să ai ca să-ți deconteze statul cei 20.000 de lei pentru montarea panourilor fotovoltaice. E obligatoriu în Programul Casa Verde Fotovoltaice
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Viva.ro
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Acasă la Dana Nălbaru și la Dragoș Bucur. Uite-i cum muncesc pământul la Moșteni-Greci! Actorul ară cu tractorul, solista și fiica ei văruiesc pomii în livadă
Libertateapentrufemei.ro
Acasă la Dana Nălbaru și la Dragoș Bucur. Uite-i cum muncesc pământul la Moșteni-Greci! Actorul ară cu tractorul, solista și fiica ei văruiesc pomii în livadă
Au întors toate privirile. Detalii din tribunele stadionului de la Galați + tatuajul special al lui Iancu
GSP.RO
Au întors toate privirile. Detalii din tribunele stadionului de la Galați + tatuajul special al lui Iancu
Florin Piersic, operat de urgență. În ce stare se află celebrul actor
FANATIK.RO
Florin Piersic, operat de urgență. În ce stare se află celebrul actor
Reacțiile militarilor ucraineni după ce au folosit o armă românească împotriva rușilor: „Am oprit pentru că fierbea” | VIDEO
Știrileprotv.ro
Reacțiile militarilor ucraineni după ce au folosit o armă românească împotriva rușilor: „Am oprit pentru că fierbea” | VIDEO
Jennifer Lopez, prinsă cu minciuna. Cum arată în realitate și cum e prezentată publicului / FOTO
Unica.ro
Jennifer Lopez, prinsă cu minciuna. Cum arată în realitate și cum e prezentată publicului / FOTO
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un cartier riscă să rămână izolat: "Am început să ne mutăm lucrurile"
Observatornews.ro
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un cartier riscă să rămână izolat: "Am început să ne mutăm lucrurile"
Horoscop 30 aprilie 2024. Vărsătorilor le revine dorul de ducă și nu mai caută motive să refuze deplasările, oriunde ar fi
HOROSCOP
Horoscop 30 aprilie 2024. Vărsătorilor le revine dorul de ducă și nu mai caută motive să refuze deplasările, oriunde ar fi

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI