“Sunt în clasa a II-a, iar colegul din spatele meu e a IV-a”, ne-a spus Maria. Şcoala unde învaţă micuţa, alături de alţi nouă copii, e situată într-un cătun din comuna Telega, numit Meliceşti. Nu există drum, iar pădurea pe care trebuie să o străbată cei mai mulţi dintre ei pentru a ajunge la cursuri e “populată” de mistreţi şi nu numai…
“Într-o seară, când plecam spre casă, am văzut un urs. Mi-a îngheţat inima, dar am reuşit să ajung teafără la microbuz. Mi-e teamă pentru copii, dar mulţi sunt aşteptaţi la sfârşitul orelor de părinţi”, ne-a povestit Daniela Ivan, 38 de ani, învăţătoarea micuţilor. Însă aventura cu animale sălbatice nu e singura căreia trebuie să îi ţină piept! Pentru ea, orice oră e 3 în 1, adică la un curs predă trei materii, câte una pentru fiecare clasă. “Controlez caiete, fac evaluări şi predau. Când termin cu unul, mă trage altul de mânecă, pentru că nu a înţeles ceva. E un stres uriaş, dar satisfacţia mea e că sunt nişte copii buni, cărora le place să înveţe”, a mai mărturisit cadrul didactic.
Şcoala simultană din Meliceşti e trecută pe “lista neagră” a autorităţilor, care lucrează la desfiinţarea instituţiilor de acest gen.
Potrivit Ministerului Educaţiei, în România există 2.056 de unităţi de învăţământ cu predare în regim simultan, în care învaţă 53.807 elevi.
«În principiu, n-o desfiinţez»
Aceasta e şcoala din Meliceşti ↑
Primarul din Telega nu prea ştie ce se va întâmpla cu instituţia din Meliceşti. “În principiu, n-o desfiinţez. Mă gândesc însă să mut elevii în clădirea grădiniţei, ca să folosesc un singur sediu şi astfel să fac economii”, ne-a declarat edilul Ilie Gheorghe.