„(Aceste furtuni n.r.) sunt neobișnuite în acest moment al anului. Clima mediteraneană presupune două sezoane: un sezon cu multă umiditate, când plouă și sunt temperaturi agreabile, și jumătate din an, când e sezon uscat, când plouă extrem de rar. Iată că țarmul Mării Mediterane a fost traversat de multe astfel de furtuni: cicloni veniți de pe Oceanul Atlantic, ajunși în Marea Mediterană. Aici se reactivează pentru că este multă umiditate”, a explicat Simona Căpșună, la Digi 24
Ea a precizat că virulența furtunii a fost dată de faptul că masa de aer rece a ajuns într-o zonă în care temperaturile au fost foarte ridicate.
Meteorologul a avertizat că noi furtuni vor afecta Grecia însă acestea nu vor fi la fel de violente, în condițiile în care temperatura aerului din regiune a mai scăzut.
”Un alt ciclon este în dezvoltare și va lua naștere în cursul zilei de vineri, va afecta Italia, va ajunge spre Marea Egee, deci din nou Grecia, și va urca spre Marea Neagră. Acest ciclon va aduce din nou furtuni, poate nu la fel de intense pentru că temperaturile au mai scăzut”, a conchis Căpșună.
Șapte turiști, dintre care doi români, au murit în urma unei furtuni care a lovit, miercuri seară, peninsula Halkidki din Grecia, relatează Agerpres. Alte aproape 100 de persoane au fost rănite în urma intemperiilor, iar autoritățile au decretat stare de urgență.
Citeşte întreaga ştire: Bilanțul furtunii devastatoare din Grecia. 7 morți, printre care doi români, și aproape 100 de răniți. Stare de urgență în nordul Greciei!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro