Păsări sălbatice moarte au fost descoperite în landul Schleswig-Holstein din nordul Germaniei, în jurul lacului Bodensee, situat la granița dintre Germania, Elveția și Austria, în Elveția și Austria, susțin autoritățile din Baden-Wuerrtemburg. De asemenea, o variantă a virusului H5N8 a fost găsită în Polonia, potrivit Agerpres.
„Observăm o epidemie de gripă aviară la nivelul păsărilor sălbatice. Avem diferite piese ale puzzle-ului, pe care trebuie să le asamblăm”, a declarat Thomas C. Mettenleiter, președintele laboratorului german care investighează cazurile de gripă aviară.
Oamenii de știință de la Institutul german Friedrich Loeffler au stabilit că există o legătură între moartea unor păsări din nordul țării și virusul H5N8, o tulpină a virusului gripei aviare, a anunțat marți Ministerul Mediului din landul Schleswig Holstein.
Gripa aviară a omorât 100 de păsări în nordul Germaniei
În noaptea de luni spre marți a fost detectat virusul H5N8, dar verificarea celor aproximativ 100 de păsări moarte (rațe, pescăruși și o lebădă), descoperite în apropierea a trei lacuri din nordul Germaniei, este încă în desfășurare, a informat Ministerul Mediului.
Această tulpină a virusului gripei aviare, care nu a fost niciodată depistată la om, s-a răspândit în statele din vestul Africii, inclusiv Camerun, Niger și Togo, în ultimii doi ani.
Vineri, Autoritatea Sanitar-Veterinară din Ungaria (NEBIH) a anunțat că a identificat un caz de infecție cu virusul H5N8 la o fermă de curcani din județul Bekes, sud-estul Ungariei, în apropiere de granița cu România.
Organizația Mondială a Sănătății Animalelor (OIE) a cerut celor 180 de state membre, printre care se numără și România, să sporească măsurile de biosecuritate la ferme, piețe și în comerțul cu păsări, pentru a limita răspândirea gripei aviare.
Ce este gripa aviară
Gripa aviară este un tip de gripă care afectează în principal păsările, dar poate infecta și specii de mamifere. A fost identificată pentru prima dată în anii 1900, în Italia, dar a fost găsită mai târziu în toată lumea. Un virus al gripei aviare, H5N1, a fost identificat în 1997 în Asia și a creat panică în lumea întreagă, vorbindu-se de iminența unei epidemii de proporții. În octombrie 2005, virusul H5N1 a ajuns și în România, fiind identificat la păsări din localitatea Ceamurlia de Jos, județul Tulcea. România este prima țară europeană unde prezența acestui virus a fost confirmată în mod oficial.
De la primele contaminări prin contact direct pasăre-om din Hong Kong, 1997, s-a raportat un număr semnificativ de infecții și decese în Asia de Sud-Est. Rata ridicată a mortalității este explicată prin lipsa unui sistem imunitar uman „specializat” împotriva acestui virus. Neavând o istorie de contact cu virusul, riscul de expunere și de deces este foarte ridicat în cazul omului. Dacă o persoană care suferă de gripă ajunge într-un contact strâns cu o pasăre bolnavă de gripă aviară, există posibilitatea să contacteze boala, infectându-se și cu acest virus. Cei doi viruși întâlnindu-se în același organism gazdă, pot fi capabili de schimb de material genetic, în urma căruia, noul virus rezultat se poate transmite liber de la om la om fără obstacole. Încă nu există dovezi că virusul gripei aviare s-ar putea transmite de la om la om, oamenii de știință fiind de părere că schimbul genetic încă nu s-a produs.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro