Noile telefoane, Huawei Mate 30 Pro și Huawei Mate 30, au fost prezentate de Robert Yu (foto), directorul executiv al companiei chineze, în cadrul evenimentului desfășurat în Munchen.
Mate 30 Pro și Mate 30 fi primele telefoane pe care Huawei le lansează după ce Statele Unite au impus în luna mai sancțiuni companiei chineze pe care o acuză de spionaj în favoarea Chinei.
Noul telefon are un ecran mare, dar este foarte compact când îl ții în mână.
Robert Yu, director executiv al companiei Huawei
Potrivit Reuters, incertitudinea planează în privința vânzării noilor modele Huawei, având în vedere că acestea nu vor avea acces la aplicațiile și serviicile oferite de Google.
Analiștii estimează că Huawei, al doilea cel mai mare producător de smartphone-uri din lume, ar pierde 10 miliarde de dolari din cauza sancțiunilor impuse de SUA.
Huawei Mate 30 Pro și Mate 30 vin cu Android, dar nu au acces la serviciile Google
Noile modele Huawei din gama Mate 30 au instalată o versiune open-source a sistemului de operare Android și nu cea mai recentă variantă licențiată de Google, a precizat o sursă pentru Reuters.
Smartphone-urile nu vor avea acces la serviciile și aplicațiile oferite de Google, precum Gmail, Youtube sau Google Maps. În schimb, Huawei va oferi propria interfață prin intermediul căreia utilizatorii vor putea folosi unele dintre aplicațiile Google.
Huawei Mate 30 Pro, noi dotări față de modelul precedent
Smartphone-ul Huawei Mate 30 Pro este dotat cu sistem impresionant de camere, scrie Gsmarena. Noul telefon are o cameră de 40 de megapixeli, disponibilă și pe modelul P30 Pro, dar și o cameră ultra wide, tot cu o rezoluție de 40 de megapixeli, numită Cine Camera. Ambele folosesc senzorul 3D ToF pentru a conferi efectul de bokeh în clipuri video.
De asemenea, Mate 30 Pro dispune de o treia cameră spate, de 8 megapixeli, ce are un zoom optic 3x, dar și un zoom optic hibrid de 5x. Prin comparație, modelul P30 Pro are o zoom optic 3x și 10x zoom optic hibrid. Ambele dispun de un sistem de stabilizare optică a imaginii.
Say goodbye to physical keys, with #HuaweiMate30 Pro's side touch design.
— Huawei Mobile (@HuaweiMobile) September 19, 2019
Tap the Invisible Virtual Keys for dual side control. #RethinkPossibilities pic.twitter.com/OKzDrD1Ucm
Camera Mate 30 Pro poate filma clipuri video 4K, la 60 de frame-uri pe secundă, o funcție oferită în premieră de Huawei. Telefonul poate filma și în slow-motion, fiind capabil să surprindă 7,680fps la o rezoluție de 720p.
De asemenea, sistemul de camere al Huawei Mate 30 Pro poate filma în mod time lapse, la rezoluție 4K cu sistemul de culori HDR+. Mai mult, în condiții de lumin scăzută, camera video poate atinge o sensibilitate (ISO) 52.000, notează sursa citată.
The #HuaweiMate30 Pro makes sure you’ll always capture ‘that shot’, with incredible ISO 409600 sensitivity.#RethinkPossibilities#HuaweiMate30 pic.twitter.com/ssWcpPjs8o
— Huawei Mobile IE (@HuaweiMobileIE) September 19, 2019
Camera de selfie poate realiza fotografii la o rezoluție de 32 de megapixeli, fiind optimizată cu ajutorul noii tehnologii hardware de scanare 3D. Este vorba despre un sistem dedicat care poate recunoaște gesturi și care funcționează împreună cu Huawei Da Vinci NPU.
NPU este folosit cu ajutorul sistemului de inteligență artificială pentru a roti automat fotografiile, urmărind mișcarea capului pentru a stabili care este cea mai bună orientare a pozei.
Mate 30 Pro este dotat cu un procesor cu chipset Kirin 990, precum și cu un procesor grafic Mali-G76 MP16 GPU.
Huawei Mate 30 Pro vine cu un ecran curbat fără margini de 6,53 inci, numit „Horizon Display”. Este vorba despre un display OLED cu o rezoluție de 1,176 x 2,400 pixeli, fiind capabil să suporte și un stylus M-Pen.
Având în vedere că display-ul acoperă marginile telefonului, Huawei oferă un număr de butoane virtuale – butoanele de volum și declanșatorul pentru cameră.
Noile modele Mate 30 funcționează cu interfața EMUI10 care are la bază versiunea de Android 10. Totuși, nu este clar dacă telefoanele vor avea acces la serviciile Google, notează GSM Arena.
Huawei a prezentat și noua tehnologie de încărcare wireless, capabilă să furnizeze până la 25W în bateria de 4.500mAh. Noile telefoane dispun de sistem de încărcare fast-charge de 40W, la o priză normală, prin comparație cu Samsung care oferă funcția de fast charge la 25 W, iar Apple la 18 W.
În privința conectivității, Huawei Mate 30 Pro are nu mai puțin de 21 de antene, 14 dintre acestea fiind dedicate rețelei 5G. Asta permite telefonului să suporte cinci tipuri de benzi 5G, prin comparație cu Samsung Galaxy Note10+ 5G care suportă doar trei.
Huawei Mate 30 Pro are 8GB de RAM, iar utilizatorii pot opta între varianta cu un spațiu de stocare de 128GB sau de 256GB. De asemenea, spațiul de stocare poate fi extins cu încă 256GB prin adăugarea unui card de memorie.
Noul Huawei Mate 30 Pro este disponibil în patru culori: negru, gri, mov și verde. De asemenea, va exista și o ediție specială numită piele vegană.
Telefonul este rezistent la apă, având standardul IP68.
Huawei Mate 30, configurație asemănătoare cu Mate 30 Pro
Potrivit Gsm Arena, Huawei Mate 30 este aproape la fel de performant la modelul Mate 30 Pro. Ecranul OLED are 6,62 inch, fiind mai mare decât cel al modelului Mate 30 Pro, având o rezoluție de 1,080 x 2,340 pixeli.
Ecranul este plat, iar senzorul de amprentă este integrat în display.
Mate 30 are un sistem cu trei camere spate. Una dintre ele are 40 de megapixeli, cu o apertură f/1.8. Camera tele oferă un zoom optic 3x și un zoom optic hibrid de 5x, ambele având un sistem optic de stabilizare a imaginii. Camera ultrawide are o rezoluție de 16MP, iar cea pentru selfie-uri dispune de un senzor de 24MP.
Precum modelul Mate 30 Pro, telefonul Mate 30 are procesor Kirin 990. Varianta cu 8GB RAM este, însă opțională, telefonul venind în configurația de bază cu 6GB RAM și un spațiu de stocare de 128GB, cu opțiune extinderii prin cardul de memorie.
Bateria are o capacitate de 4.200 mAH și suportă încărcare wireless de 27W, precum încărcare rapidă la priză de 40W.
Huawei Mate 30 este rezistent la apă, la standardul IP53.
foto: EPA