Sandvişuri gata făcute
Când vă luaţi un sendviş pe care urmează să-l băgaţi la cuptorul cu microunde pentru a fi gata, trebuie să vă gândiţi că aţi cumpărat o întreagă fabrică. Aţi plătit şi ambalajul, şi pe cel care l-a ambalat, şi conţinutul, şi pe cel care a feliat pâinea, şi pe cel care a pus felia de caşcaval sau de salată. Cu cât lista ingredientelor e mai lungă, cu atât costul e mai mare. Dar oare n-aţi ieşi mai ieftin dacă vi le-aţi cumpăra pe toate? Cu siguranţă, banii pe care i-aţi dat pe un singur sandviş v-ar ajunge măcar de încă unul, dacă aţi lua ingredientele şi vi l-aţi face singuri.
Batoane îngheţate cu suc de fructe
Nu vă îngraşă la kilograme, dar cu siguranţă vă slăbesc la portofel. Nu mai daţi iama prin lăzile cu îngheţată din oraş. Mergeţi acasă, înarmaţi-vă cu un blender, mixaţi orice fruct vreţi, puneţi-l într-un recipient din plastic, adăugaţi puţin zahăr (dacă e nevoie), un băţ şi daţi-l la congelator. În acest fel, fără prea mare efort – nici fizic, nici financiar – aveţi propriul baton de fructe.
Semipreparate
Or fi ele, produsele semipreparate, gata într-o secundă, însă sunt costisitoare la preţ. La magazin sunt de toate pentru toţi, de la orez până la tocăniţe. Dar oare chiar n-avem în casă o pungă de orez, câteva ierburi aromate şi puţină sare, cât să facem o garnitură?
Batoane energetice sau proteice
Când simţim că nu mai avem puteri, ca să nu luăm ceva dulce – care îngraşă –, ne înfigem cu toţii în batoanele energetice sau proteice. Pe lângă faptul că sunt destul de scumpe, pot avea şi acestea un conţinut ridicat de grăsimi şi de zaharuri. Adică nu-i mare diferenţa între ele şi o acadea. Dacă tot vreţi ceva care să vă revigoreze, încercaţi un iaurt, un fruct sau o mână de alune sau nuci. Sunt mult mai săţioase, şi mai ales mai ieftine.
Mixuri de condimente
Rafturile de contimente sunt pline ochi de mixuri: pentru mici, pentru ciorbe, pentru supe, pentru cârnaţi, pentru friptură, pentru carne de vită, pentru carne de porc, pentru carne de pui, pentru carne de curcan, pentru cartofi prăjiţi, pentru cartofi copţi şi lista poate continua. Ca să nu mai daţi o avere pe astfel de amestecuri, cumpăraţi din toate câte puţin, separat. Şi combinaţi-le în ce fel vreţi. Nici un amestec făcut de voi nu va fi mai prejos decât unul gata făcut. Diferenţa va fi, cu siguranţă, la bani.
Vezi şi celelalte alimente de pe listă, pe site-ul sfatulparintilor.ro!