MENIU CAUTĂ
01 Feb. 2011 22:39

Iată la ce salariu să te aştepţi după ce termini facultatea!

Distribuie

Libertatea iţi arată care sunt cele mai profitabile domenii, dar şi de la ce specializare universitară ieşi direct şomer.

Puţin peste 1.000 de lei este leafa medie a unui absolvent de facultate. Conform unui studiu al Consiliului Naţional al Calificărilor, sunt doar câteva instituţii de învăţământ superior care asigură un loc de muncă şi salarii acceptabile la absolvire.
Dacă, până acum, tinerii umpleau băncile universităţilor cu gândul la salariile mari care îi aşteptau după ce terminau studiile superioare, în ultima perioadă facultatea nu mai este o garanţie pentru un trai îndestulat. Ba chiar a ajuns să nu mai asigure nici măcar un loc de muncă! Dovada cea mai bună este că marea majoritate a absolvenţilor din ultimii cinci ani are dificultăţi în găsirea unui post.
4667-329823-2studenti.jpg
Venitul mediu lunar al unui tânăr licenţiat, potrivit studiului celor de Consiliul Naţional al Calificărilor, este în realitate de doar 1.087 de lei. Asta, în timp ce pretenţiile absolvenţilor în ceea ce priveşte salariul se ridică la 1.500 de lei, bani pe care patronii nu sunt dispuşi să-i ofere unui ”boboc” pe piaţa muncii.
Cel mai bine plătiţi absolvenţi sunt cei de la Arhitectură, Medicină, Inginerie şi Drept, în timp ce de lefuri mici, sub 1.000 de lei, au parte cei care studiază Educaţie fizică şi sport, Ştiinţele naturii şi Ştiinţele politice.4667-329829-2tabel.jpg
Arhitecţii îşi găsesc mai uşor un loc de muncă
Domeniile de studiu care asigură cel mai rapid un loc de muncă după absolvire sunt Arhitectura, Ştiinţele economice şi Ingineria, de unde, în maximum trei luni, te poţi angaja. La polul opus, pentru specializările Silvicultură sau Geologie, este nevoie chiar şi de 6-7 luni pentru găsirea primului job.
Absolvenţii români ştiu doar teorie
Cei mai mulţi absolvenţi (86%) susţin că au învăţat meserie direct de la locul de muncă în prima perioadă a carierei lor şi mai puţin din facultate. Cei mai nemulţumiţi de pregătirea pe care au primit-o în universitate sunt economiştii, pe când cei mai împăcaţi cu ce le-a oferit programul de studiu sunt absolvenţii din sănătate, urbanism, arte sau cei care lucrează la stat. Primii afirmă că facultatea le-a asigurat numai teorie, iar ultimii spun că studiile au avut şi aplicaţii practice.
Angajatorii îi preferă pe cei care şi-au făcut studiile la stat
Patronii din România au preferinţe clare atunci când angajează tineri licenţiaţi. Trei sferturi dintre ei spun că diploma de master nu are importanţă atunci când evaluează CV-urile primite. Esenţial e însă faptul că majoritatea angajatorilor aleg absolvenţii de facultăţi de stat, în defavoarea celor de la privat. De asemenea, cei mai mulţi dintre manageri sunt mai degrabă interesaţi de ce ştiu tinerii să facă şi mai puţin de diplome şi de certificate, fapt ce îi determină să le testeze cunoştinţele înainte de angajare.
Ce spun tinerii salariaţi
4667-329824-2arh.jpg«Am început să lucrez din anul al doilea»
Nana Puchianu (28 de ani, foto), studentă în ultimul an la Arhitectură, în Bucureşti: ”Eu am început să lucrez din anul al doilea, la diferite firme de publicitate, de design interior şi de proiectare. La fel au făcut mulţi colegi de-ai mei, astfel că, acum, când terminăm, avem deja experienţă şi vom fi angajaţi permanent de aceste companii. Aşa se întâmplă cu majoritatea absolvenţilor de Arhitectură, care câştigă în jur de 2.000 de lei chiar şi cu un bagaj minim de cunoştinţe”.
«Spitalele private fac mereu angajări»4667-329825-2doc.jpg
Dr. Silvia Stănculescu (foto), medic specialist în chirurgie plastică şi reparatorie la o clinică din Capitală: ”Un tânăr rezident începe cu un salariu de 1.000 – 1.200 de lei, dar apoi, când devine medic specialist, ajunge să câştige câteva mii de euro, în sistemul privat. Aici, doctorii tineri sunt foarte căutaţi. În timp ce, în spitalele de stat, posturile sunt blocate, la cele private se fac mereu angajări”.
Top 3 leafă de începător
 
 

Absolvent de Arhitectură, salariu mediu 1.877 lei Absolvent de Medicină, salariu mediu 1.270 lei Absolvent de Ştiinţe inginereşti, salariu mediu 1.220 lei
4667-329826-3arhitectura.jpg 4667-329828-3medicina.jpg 4667-329827-3inginerie.jpg

 
 

Comentarii