UPDATE 13.15: Șase persoane au fost arestate în urma incendiului de la un internat pentru fete. Printre aceștia se numără directoarea internatului, trei profesori și alți doi angajați. Ei sunt suspectaţi de neglijenţă soldată cu moartea a 12 persoane.
Vicepremierul Veysi Kaynak a declarat că, potrivit primelor date ale anchetei, uşa de evacuare în caz de incendiu nu a fost încuiată, aşa cum s-a vehiculat iniţial în presă.
Focul a fost cauzat de un scurtcircuit la panoul electric al căminului care adăpostea eleve de gimnaziu și de liceu, a anunțat un oficial local, potrivit Agerpres. Cel puțin 22 de adolescente au fost rănite. Căminul este gazdă pentru fete care provin din familii sărace din satele din apropierea Adanei unde un există școli.
Cel puţin doi oameni au fost ucişi şi alţi 16 au fost răniţi într-o explozie produsă în urmă cu doar câteva zile în parcarea unei clădiri guvernamentale din oraşul Adana, din sudul Turciei. Atacul cu bombă în care au fost ucişi joi doi oameni în oraşul turc Adana a fost comis, probabil, de militanţi PKK, a declarat ministrul turc al Muncii, Mehmet Muezzinoglu, citat de Reuters. El a precizat că 21 de oameni au fost răniţi, cinci dintre ei grav.
Guvernatorul de Adana, Mahmut Demirtas, a declarat pentru agenţia de presă Anadolu că deflagraţia a avut în apropiere de intrarea în biroul său şi a sugerat că ar fi fost un atac sinucigaş comis de o femeie. Pe de altă parte, Hurriyet scrie că a fost vorba de un atentat cu maşină-capcană.
Turcia, sub semnul terorii. Principalele atentate care au lovit țara în ultimul an
Turcia este din nou sub semnul terorii, după un an în care s-a confruntat cu un val de atacuri și atentate sinucigașe revendicate de Statul Islamic sau de mișcări afiliate PKK, relatează BBC News. Cel mai sângeros atac terorist a avut loc în Istanbul, chiar la aeroportul internațional Ataturk, și s-a soldat cu cel puțin 41 de morți și peste 230 de răniți.
Turcia se confruntă cu numeroase amenințări. Statul Islamic a revendicat numeroase atentate sinucigașe în ultimul an la Ankara, Istanbul și Suruc, care s-au soldat în total cu peste o sută de morți. Pe lângă Statul Islamic, militanții kurzi din cadrul PKK plănuiesc și ei atentate.
Multe dintre aceste atacuri au avut loc după ce Recep Tayyip Erdogan a fost învestit în funcția de președinte al Turciei în urmă cu doi ani. De atunci, țara sa s-a confruntat cu numeroase probleme, parcă din ce în ce mai grave. Pe lângă atentatele comise fie de rebelii kurzi, fie de jihadiștii din Statul Islamic, liderul de la Ankara a făcut față unei tentativă de stat. Totodată, Erdogan a reușit să răcească relațiile cu Rusia, ca apoi să le reia, dar și să primească critici din partea oficialilor europeni.