Multe dintre persoanele care suferă de obezitate și care nu reușesc să slăbească prin umarea unei diete stricte asociate cu activități sportive, apelează la chirurgia bariatrică. Scopul acestui procedeu este de a reduce drastic cantitatea de alimente consumate la o masă.
Aceasta se efectuează laparoscopic și presupune montarea unui inel gastric reglabil, de silicon, pentru a împărţi stomacul în două porţiuni inegale. Prima porţiune din stomac este mai mică şi comunică printr-un canal permis de inel cu restul stomacului. Trecerea alimentelor va fi cu atât mai limitată cu cât stomacul este mai strangulat. La două luni de la intervenție, după prima ajustare a acestui inel in jurul stomacului, vor exista alte ajustări, corespunzătoare ritmului scăderii persoanei în greutate.
Efectele pozitive ale acestei proceduri chirurgicale se văd după câteva luni de la operație, rezultatul fiind complet vizibil la 2 ani de la intervenție. Specialiștii susțin că rezultatele cele mai bune sunt obţinute de către pacienţii cu vârsta sub 40 de ani, iar cele mai puțin afectate în mod pozitiv de această procedură sunt persoanele cu vârsta peste 60 de ani.
Cu ajutorul inelului gastric poți pierde pana la 50% din excesul ponderal, fiind totodată o tehnica reversibilă, care nu presupune secțiuni ale aparatului gastric. Recuperarea este de cele mai multe ori rapidă, fără cicatrici, cu dureri postoperatorii limitate, spitalizarea durând în jur de 24 ore.
Pentru a lua o decizie informată, trebuie să știți că există și posibile efecte secundare ale operației, printre care riscul de a dezvolta complicații în timpul și după intervenția chirurgicală.
Pe plan mondial, 3% din pacienți mor ca rezultat direct al operației. Iată câteva dintre riscurile inelului gastric:
- Infecţie la nivelul inelului, a portului de calibrare sau la nivelul plăgilor operatorii.
- Leziuni gastrice sau ale altor organe în timpul operației, inclusiv sângerări.
- Inelul gastric poate aluneca de la locul său (5%)
- Inelul poate eroda și pătrunde în peretele gastric (1%)
- Pot apărea scurgeri şi dezumflări ale inelului, sau migrarea acestuia în peretele gastric. Dacă se întâmplă acest lucru, inelul trebuie repoziționat, scos sau înlocuit.
- Dacă pierzi din greutate rapid s-ar putea să dezvolți calculi biliari. Astfel poate apărea necesitatea unei colecistectomii.
- Nu toată lumea va pierde excesul ponderal așa cum își dorește. Din diverse motive pacienții slăbesc diferit reacționând în mod propriu la aceeași metodă.
În România, operația de Gastric Banding poate ajunge la un cost de 18.000 de RON și poate fi efectuată de specialiștii în tehnici de chirurgie bariatrică în toată țara.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro