In unele cazuri, gingivita se poate asocia si cu sangerare. Gingivita insoteste, mai ales la femeie, unele transformari hormonale, fiind prezenta in special in timpul ciclului, la pubertate, in timpul sarcinii sau in perioada administrarii anticonceptionalelor. In timpul sarcinii gingiile se inflameaza usor si sangereaza la periaj. Multi medici recomanda insa gravidelor sa nu abandoneze spalatul pe dinti dupa fiecare masa si sa se prezinte cel putin de trei ori pe parcursul sarcinii la medicul stomatolog. Sunt descrise insa si numeroase cazuri de aparitie a unor tumori gingivale pediculate ce apar deseori in papilele interdentale, mai ales in primul trimestru de sarcina, persistand pe parcursul acesteia si disparand dupa aceea. Sunt si situatii in care acestea se pot exciza. Pe de alta parte, gingivita poate reprezenta expresia unei afectiuni organice, cum ar fi:
l diabetul zaharat - afectarea gingiei poate fi mai serioasa, in functie de stadiul afectiunii; sunt situatii in care in lipsa unui tratament adecvat, pacientul dezvolta rapid paradontopatie cu pierdere osoasa importanta.
l scorbutul sau deficitul de vitamina C - in care gingiile sunt inflamate, hiperplazice, congestionate si sangereaza foarte usor; in gura se mai pot observa diverse pete si echimoze. Boala trebuie tratata deoarece se poate instala parodontopatia.
l pelagra - deficitul de niacina-vitamina B - gingiile sangerande se pot infecta usor, iar buzele sunt crapate, uscate, insotite de senzatia de arsura; limba si mucoasa pot prezenta ulceratii.
l leucemie - gingiile sunt dureroase, sangereaza.
l abcesul gingival - are ca punct de pornire un abces de la nivelul varfului radacinii unui dinte devitalizat. Acest abces dreneaza la nivelul gingiei printr-un sinus care se deschide la nivelul gingiei.
l pericoronarita - reprezinta o inflamatie acuta dureroasa a lambourilor gingivale intalnita la copii la care creste dantura, in special maselele. Durerea dispare dupa ce dintele a erupt complet, eliminand si pericolul de “sechestrare” a alimentelor.