Aparatele se montează de către stomatolog
Înghesuirea dentară, precum şi alte anomalii dento-maxilare sunt din ce în ce mai frecvente la copii. Îndreptarea danturii se poate face cu ajutorul aparatelor dentare, sub directa supraveghere a medicului ortodont. Aparatele pot fi fixe sau mobile şi au scopul de a corecta poziţia dinţilor permanenţi sau de a orienta direcţia dinţilor nou-apăruţi pe arcadă. Corectarea anumitor anomalii se poate face cu aparte ortodontice fixe, invizibile, care sunt montate pe faţa interioară a dinţilor.
Chiar şi la aparatele fixe, normale, care se fixează pe exteriorul dinţilor, acei “brackets” care se montează pot fi din ceramică de culoarea dinţilor, pentru a atenua efectul inestetic al aparatului. Dinţii se pot deplasa în poziţia corectă prin aplicarea unor presiuni asupra lor dintr-o direcţie corectă. Acest proces are loc lent, pe perioade uneori destul de întinse ca timp (luni sau ani), sub o atentă supraveghere medicală. Renunţarea la aparat înainte de finalizarea tratamentului poate duce la revenirea dinţilor în poziţia iniţială, de aceea motivarea pacientului în finalizarea tratamentului este determinantă.
De asemenea, trebuie acordată o atenţie cu totul specială igienei orale în cursul purtării aparatelor ortodontice. Toate acele sârme şi arcuri care se aplică pe dinţi (la aparatele fixe) colectează mult mai uşor resturi alimentare şi bacterii, crescând foarte mult riscul apariţiei de carii şi de afecţiuni gingivale. De aceea sunt indicate periajul de două ori pe zi cu o periuţă special concepută pentru purtătorii de aparate ortodontice, utilizarea unei paste de dinţi şi a unei ape de gură cu fluor, duşul bucal şi aţa dentară.
Îndreptarea treptată a dinţilor şi reducerea zonelor greu accesibile igienizării vor ajuta ca, ulterior terminării tratamentului ortodontic, să reuşiţi să îi curăţaţi mult mai uşor şi mai eficient. Fără respectarea acestor măsuri de igienă orală, tratamentul ortodontic va fi un eşec în final.