Cum se face inscrierea in cartile de imobil a celor care locuiesc in cladirea respectiva, doar pe baza declaratiilor pe proprie raspundere?
Ileana Georgescu (Calarasi)
Noile reguli pentru evidenta populatiei aprobate de catre guvern subliniaza ca inscrierea in cartile de imobil trebuie sa se faca pe baza de buletin de identitate sau certificat de nastere, in cazul minorilor, iar modul de consemnare a datelor este verificat periodic de catre sectia de politie pe langa care sunt arondati locatarii. Tot politia are datoria de a elibera carti de imobil noi in maximum o luna de la darea in folosinta a imobilelor.
Este obligatoriu ca administratorul sa fie insotit de catre presedinte atunci cand ne viziteaza pentru citirea contoarelor?
Elena Nechifor (Bucuresti)
Prezenta presedintelui in astfel de situatii nu este necesara. Iar daca dansul insista sa-l insoteasca pe administrator ori nu are incredere in el, ori da dovada de exces de zel. Daca va deranjeaza prezenta sa puteti solicita ca administratorul sa fie insotit de alt membru al Comitetului Executiv.
Blocul nostru are doua scari, iar de reparat s-a reparat doar terasa uneia dintre scari. In aceste conditii trebuie sa suporte cheltuielile chiar si cei de la scara care n-a avut nevoie de reparatii?
Constantin Stoica (Bucuresti)
Da, fiind vorba de un spatiu comun, participa la cheltuieli toti proprietarii din imobilul respectiv. Pentru ca atunci cand se vor face reparatii la scara pe care locuiti dumneavoastra vor contribui si ceilalti vecini.
Chiar si dupa raspunsul primit de la Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarie Comunala privind repartizarea cheltuielilor de energie termica, conform articolului 42 al H.G. 400/2003, administratorul blocului nostru continua sa refuze sa se conformeze, persistand intr-o gresita interpretare a Ordinului 233/2004 emis de amintita autoritate. Ce s-ar mai putea intreprinde in aceasta directie?
Nicodin Tudor (Bucuresti)
Adunarea Generala poate renunta la serviciile unui administrator care uzeaza de interpretari personale ale legii, asa cum primaria de sector isi poate retrage atestatul, iar proprietarii pagubiti pot cere desdaunari apeland la justitie.
Eugen Eftimiu
specialist in probleme locative