Sudul tarii este lovit din nou de inundatii, pentru a treia oara in mai putin de un an. Pamantul este imbibat cu atat de multa apa, incat nu mai poate prelua nici un strop. In peretii caselor infloreste mucegaiul, iar despre agricultura nici nu mai poate fi vorba. Hidrologii sunt in alerta: prognozele le arata ca raurile se vor umfla primejdios toata luna martie.
Este suficient sa intri in judetul Ilfov, spre Giurgiu, si se vad deja baltile pe sosea si pe camp. Pamantul musteste de apa, culturile sunt scufundate, copacii au trunchiurile acoperite. Tot ce a insemnat vreodata culturi pe marginea drumului spre Giurgiu este acum inecat de intinderi de ape. In judetul Giurgiu, raurile Vidra, Arges si Neajlov au depasit cotele de inundatie cu jumatate de metru, iar oamenii nu mai suporta un al patrulea val de inundatii.
La Calugareni, Marioara Buric plange si masoara din ochi cum creste apa in curte. Ridicase casa noua, cu banii castigati de fata ei in Spania, la cules de capsuni. Femeia este singura si neajutorata si nu stie cui sa strige necazul. “Am doi nepotei, dar apa se ridica din podea si toata casa este mucegaita. O parte din pereti s-au inclinat deja si mi-e teama ca se darama sub noi. Nu mai am nimic in curte: nici pomi, nici vie, nici legume. Nimic. Este a treia oara din toamna pana acum cand vine apa peste mine”, spune femeia plangand.
Vecinii, Ana si Mihai Bratan, au facut asta-toamna un imprumut la banca de 100 de milioane de lei pentru ca apele au distrus tot. “Apa a fost de peste jumatate de metru, de doua ori. Podeaua, mobile, haine au fost distruse, asa ca ne-am indatorat la banca sa refacem ce-am pierdut. Nimeni nu ne-a ajutat, pana si nisipul l-am adus in saci de la Bucuresti. Acum iar a venit apa. In spatele casei este deja un lac, peste solarii, peste vie, peste culturi. Totul este mucegait in casa: haine, paturi, plapumi, pereti. Sa ne ajute si pe noi cineva, pentru ca suntem la capatul puterilor”, ne-au spus sotii Bratan.
Viorel Tatu sta de trei zile mai mult pe podul peste Neajlov, acum de dimensiunile unui “fluviu”, sa vada cat a crescut si daca ii ameninta casa. De cateva zile rauletul s-a umflat, a iesit din matca si s-a unit cu baltile si cu paraul Carnita si este peste tot. A acoperit deja drumul comunal. Mai sus de el, padurea este inecata, iar mai departe campul nu mai exista, doar un lac imens, de o parte si alta a drumului.
L-am gasit pe viceprimarul din Calugareni dirijand un excavator care curata santurile de pamant si gunoaie, dar era prea tarziu pentru multe gospodarii deja inundate.
In Dolj au fost deja evacuate primele persoane
Apele au crescut si in Teleorman, in Dolj, Calarasi, Olt, Gorj, Dambovita, Arad si Timis si au facut deja pagube importante. In Arges, cinci localitati sunt inundate, in Dolj, 437 de gospodarii sunt invadate de mal si ape, iar 62 de case au fost grav avariate. Alte cinci case au fost complet distruse, iar 16 persoane evacuate. In Gorj, alunecarile de teren au pus in pericol 48 de gospodarii, iar alte 154 de familii au fost inundate. In Olt, aproape o suta de curti sunt acoperite de raurile revarsate.
Din pacate, prognozele sunt sumbre: pana la sfarsitul lunii, raurile mici din nordul, centrul si estul tarii, afluentii Siretului si Prutului vor depasi cotele de pericol.