Apreciază-ţi corect valoarea. Încearcă să afli cât valorează munca ta. Mai întâi, verifică dacă pe piaţa muncii se caută specialişti din domeniul tău; apoi, interesează- te care e media salariilor pentru jobul respectiv. Dacă retribuţia ta este egală sau mai mică decât aceasta, ai un motiv întemeiat să ceri o mărire de salariu.
Alege momentul potrivit pentru discuţie. Nu-ţi aborda şeful într-o perioadă când compania are probleme financiare (aşteaptă să se producă o cât de uşoară relansare) şi nici într-o zi în care munca ta a lăsat de dorit (ideal e să porţi această discuţie imediat după ce ai avut un succes sau când ţi se dau mai multe responsabilităţi).
Cere suma maximă. Scoate în evidenţă venitul maxim pe care ţi l-ai dori. În felul acesta, laşi loc de negocieri şi există toate şansele să obţii mărirea de salariu rezonabilă la care te aşteptai, de fapt.
Nu încerca să-i forţezi mâna şefului tău! Una din cele mai mari greşeli ar fi să-i dai ultimatumuri angajatorului. Dacă ameninţi că pleci din firmă sau dacă te răsteşti la şeful tău, de parcă totul ţi se cuvine, nu-l vei convinge… decât că ar face bine să se lipsească de serviciile tale cât mai curând.
Acceptă civilizat un eventual refuz
Dacă răspunsul primit este un “Nu” categoric, acceptă-l, dar nu pleca din biroul şefului tău fără să obţii promisiunea că veţi discuta din nou pe această temă, în următoarele trei-şase luni. Şi întreabă-l ce poţi face, în acest timp, ca să fii sigur(ă) că vei obţine mărirea de salariu, data viitoare.