Rasha și familia ei au reușit să fugă din Gaza și să ajungă în sud, cu speranța că vor putea trece în Egipt, scrie OCCRP. Deși soțul și cei trei copii ai săi sunt palestinieni, Rasha, în vârstă de 31 de ani, are cetățenie egipteană, și pentru asta spera că va putea trece granița strict controlată de la Rafah, singura cale de ieșire din Gaza. Nu a primit un răspuns la cererea de repatriere pe care a depus-o online la început de decembrie.
„Murim în tăcere. Este foarte frig în cortul nostru de nailon. Nu avem mâncare… trăim într-o frică și groază constante”, le-a spus femeia jurnaliștilor. Există însă o cale rapidă să treci în partea cealaltă, dar doar pentru cei care dispun de mii de dolari.
Există, de ani buni, o rețea de agenții de turism în Egipt și în Gaza care oferă o trecere rapidă prin Rafah, contra unui preț care variază de la câteva sute la câteva mii de dolari. Prețurile au crescut cu mult după atacurile începute în octombrie.
Unii brokeri le cer acum palestinienilor între 4.500 și 10.000 de dolari pentru a obține un permis de trecere, potrivit sondajului făcut printre refugiați de OCCRP și de platforma media SaheehMasr.
Tariful pentru cei cu cetățenie egipteană este mai mic, de aproximativ 650 de dolari până la 1.200 de dolari de persoană.
Jurnaliștii au vorbit și cu persoane păcălite de aceste rețele de trafic.
Autoritățile egiptene neagă
Rasha, de pildă, ar trebui să plătească 40.000 de dolari pentru a putea ieși împreună cu familia din țară. „În niciun caz nu ne putem permite așa ceva”, a spus ea.
Reporterii nu au putut stabili cu exactitate cum reușesc acești furnizori să organizeze trecerile. Dar capacitatea lor de a obține rapid autorizații de la serviciile de securitate egiptene care controlează frontiera a stimulat de mult timp acuzațiile potrivit cărora un sistem de mită unge roțile.
„În 2022, am colectat deja mărturii despre ofițeri egipteni care îi șantajează pe palestinieni pentru a le permite să iasă din Rafah. Noile rapoarte privind creșterea galopantă a ratelor de mită pentru cei care doresc cu disperare să plece sunt descurajatoare”, a declarat pentru OCCRP Ahmed Benchemsi, directorul regional de comunicare al Human Rights Watch.
Egiptul a negat că ar avea loc vreo mită sau vreun șantaj. Într-o declarație publicată la 10 ianuarie, șeful Serviciului de Informații al statului egiptean, Diaa Rashwan, a respins „acuzațiile nefondate” potrivit cărora palestinienilor li se impun taxe suplimentare la punctul de trecere.
Investigația completă, aici.
hurricane • 08.02.2024, 13:03
in timpul unei catastrofe, epidemii, razboi, inundatie, dezastru ecologic, apar escrocii sau asa zisii oameni cu initiativa, pile,relatii, cunostinte sau calauze
durban22 • 08.02.2024, 10:51
S-a demonstrat pana acum ca in toate razboaiele de pana acum ,au existat persoane sau grupuri de persoane care au facut bani frumosi de pa urma populatiei civile !.