Ancheta in cazul fraudei de peste 40 milioane de dolari a scos la iveala noi elemente care fac legatura intre capii retelei ce a pus la cale escrocheria si unele organizatii nonprofit antidrog care functioneaza pe teritoriul Romaniei. Anchetatorii au descoperit ca fostul ofiter SRI Liviu Gorgonetu, sef al unei asociatii care desfasoara activitati de prevenire a consumului de droguri, este un pion in aceasta mega-afacere care avea misiunea sa obtina imprumuturi bancare prin incheierea contractelor de inchiriere a casetelor de valori.
In iulie 2004, sarbul Krunislav Jovanovici, considerat creierul gruparii care, cu bilete la ordin false, a fraudat mai multe banci romanesti, l-a contactat, din pozitia de presedinte al organizatiei antidrog Center Drustvene Sigurnosti din Serbia, pe Liviu Gorgonetu, reprezentant in Romania al asociatiei International Drug Enforcement Centre (IDEC).
Acesta i-a propus romanului sa construiasca impreuna un spital destinat recuperarii medicale a dependentilor de stupefiante. Dar, spun surse judiciare, sub acest pretext al luptei antidrog Jovanovici a incercat sa spele, de fapt, sume mari de bani. Culmea e ca procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, cel care coordoneaza aceasta mega- ancheta, il cunoaste pe Liviu Gorgonetu, ambii fiind membri ai unor asociatii internationale antidrog. Procurorul precizeaza ca mai multe organizatii nonguvernamentale antidrog au intrat sub lupa Parchetului General, care va verifica modalitatea in care au fost infiintate si felul in care au gestionat si cheltuit fondurile firmelor respective.
De altfel, procurorul general Ilie Botos a fost vizitat la Parchetul General de ambasadorul SUA la Bucuresti, Nicholas Taubman, fapt care, alaturi de implicarea FBI in ancheta, poate conduce la ipoteza ca, probabil, in escrocheria cu multe milioane de dolari ar putea fi implicate persoane sus-puse.
BNR ii contrazice pe procurori
Toate institutiile ai caror reprezentanti au fost implicati in acest caz si despre care presa a aflat din surse judiciare s-au grabit sa dezminta apartenenta lor. SRI a reactionat primul, sustinand prin vocea purtatorului sau de cuvant ca nici un fost sau actual ofiter SRI nu face parte din reteaua sarbului. Totusi, a doua zi SRI recunoaste ca Liviu Gorgonetu a activat ca ofiter pana in anul 2000. IGP a remis un comunicat in care preciza ca nici unul din inculpati nu a fost politist. A acceptat, la solicitarea noastra, ca sunt fosti lucratori ai MAI, unul din ei activand la Serviciul Protocol. SPP a facut si el precizarea ca Buran Bojneag nu a fost “cadru militar” al acestui serviciu. Noi nu excludem insa ca e posibil sa fi fost civil sau sursele apropiate anchetatorilor sa se fi inselat. BNR contrazice si ea ancheta procurorilor, sustinand ca inculpatii nu au reusit sa comita nici o frauda, ei neobtinand nici un credit de la banci din Romania.