UPDATE ora 14:30. Inspecția judiciară a anunțat că a declanșat procedura cerută de ministrul Justiției, Tudorel Toader.
UPDATE. Tudorel Toader a explicat, luni, ce prespupun verificările la DNA şi Parchetul General pe care le-a cerut de la Inspecţia Judiciară.
„Am spus că voi face o evaluare de fond a DNA şi Ministerului Public. Am sesizat cu un timp în urmă Inspecția judiciară, care face evaluarea de fond, de această dată a managementului la DNA şi Ministerul Public, pentru că din 2007 nu au fost făcute astfel de evaluări, verificări de fond. Am sesizat Inspecția judiciară în legătură cu acele înregistrări apărute în spațiul public din incinta DNA. Așteptăm finalizarea verificărilor. Când avem concluziile, evaluarea finală, vom vedea: sunt sau nu încălcări, dacă sunt, de ce natură, de ce gravitate şi, dacă sunt, vom stabili şi măsurile care sunt luate”, a spus ministrul la o dezbatere organizată de Ministerul Justiției pe tema pragului pentru abuzul în serviciu.
„Ministrul Justiţiei nu se substituie Inspecției judicare. Ministrul Justiţiei nu ştie ce e adevărat şi ce nu, acolo, înăuntrul DNA, vis a vis de aceste controverse. De aceea este sesizată Inspecția judiciară care are instrumentele faptice și legale pentru a ne lămuri. Ca ministru al Justiției, pot spune că este regretabil că în spaţiul public au apărut astfel de controverse (presupusele înregistrări din DNA, n.r.). Şi mai regretabil este dacă ele sunt adevărate sau nu. Când Inspecția judiciară ne dă răspunsul, atunci vor fi trase și concluziile”, a mai spus Tudorel Toader.
Ministrul a declarat luni că activitatea managerială a procurorului general Augustin Lazăr și a șefei DNA sunt verificate la sesizarea sa. Tudorel Toader este de părere că în România oameni nevinovați sunt anchetați și trimiși în judecată. Ministrul a mai spus că nu e posibil ca în zece ani activitatea unei persoane să nu fie verificată, făcând o referire clară către Laura Codruța Kovesi, conform Digi 24.
Inspecția Judiciară analizează deja înregistrările publicate în urmă cu două săptămâni de postul de televiziune România TV. În una dintre ele, Kovesi i-ar spune procurorului Jean Uncheşelu că îşi doreşte să „ajungă mai repede” la „domnul premier” care a semnat „contractele cu casele”.
„Uncheşelu (procurorul Jean-Nicolae Uncheşelu, care l-a trimis în judecată pe Victor Ponta în dosarul Turceni-Rovinarii- n.r.), ştiţi ce îmi doresc? Să decapaţi instituţional în dosarul ăla cu casele şi să ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea. (…) Şi-am avut o discuţie la Cheile Grădiştei şi tot nu am auzit ce s-a întâmplat. Poate aşa, că suntem toţi, ne lămurim ce s-a întâmplat. Doamne, m-am uitat şi eu pe datele statistice, unde parcă toată lumea ne bănuia de dimineaţa până seara şi am făcut aşa un pic o… (…) DNA-ul aşa, adică anul trecut pe vremea asta erau 673 de persoane învinuite la 270. Adică e o discrepanţă foarte mare. Posturi în plus avem, poliţişti în plus avem, specialişti în plus avem, dosare avem. Înseamnă că sunt alte cauze şi am vrut să stăm un pic de vorbă să vedem. M-am uitat puţin pe situaţiile astea. Sunt unele chestiuni îngrijorătoare. Sunt dosare de 6-7 ani cu urmărire penală începută şi care nu e soluţionată. Au venit şi la acelaşi procuror şi a mai venit cineva sau alt dosar. Urmărirea penală începută. La fiecare ştiţi ce aveţi în lucru. Dar altceva mă îngrijorează, că la asta cu dosarele vechi, fiecare ştiţi ce aveţi. Mă îngrijorează de ce nu-i înhăţăm! De două luni, unii din ei liberi, nu iese niciun rechizitoriu. Numa unii şi aceiaşi fac dosare. Unii s-au încurcat cu legea şi-au făcut trei rechizitorii anu trecut, mamă ce mult am lucrat, suntem tari. Cu trei rechizitorii nu facem treabă”, spune procurorul şef al DNA în înregistrarea audio difuzată de România TV.
Șanse tot mai mici de a fi eliberat. Iulian Gherguț, românul răpit în Africa, a fost vândut pe arme la al-Qaeda
Ca reacție, DNA a sesizat Parchetul General în cazul înregistrărilor atribuite Laurei Codruța Kovesi. DNA a transmis un comunicat în care susține că înregistrările nu sunt autentice.
Totodată, procurorii DNA s-au sesizat din oficiu pentru infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii care nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. „Sesizarea a fost întemeiată pe faptul că la şedinţele cu procurorii din secţiile operative se discută aspecte ce ţin de managementul intern al acestei unităţi de parchet, împrejurări care nu sunt destinate publicităţii”, motivează DNA.
DNA precizează că înregistrările „par a fi făcute în contextul organizării a două ședințe de analiză, ambele la data de 30 martie 2017, la care au participat, în mod separat, procurorii din cadrul a două secții operative din cadrul Structurii Centrale: Secția de combatere a corupției și Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție”. În cadrul celor două ședințe s- discutat, potrivit DNA, despre „operativitatea soluționării cauzelor, ritmicitatea în administrarea probelor, respectarea cu strictețe a normelor de procedură penală”.
„Printre problemele identificare în soluționarea cu întârziere a unor cauze au fost: efectuarea unor expertize și constatări de specialitate, un volum ridicat de acte de urmărire penală necesare, lipsa unor răspunsuri la cereri de asistență judiciară internațională, sustragerea unor persoane de la urmărire penală și efectuarea formalităților pentru trimiterea în judecată în lipsă, încărcătura mare de dosare pe procuror. La una din cele două secții s-a constatat că sunt în lucru 42 de cauze mai vechi de 4 ani de la înregistrare, 30 de cauze mai vechi de 5 ani de la înregistrare, 22 de cauze mai vechi de 6 ani de la înregistrare, 8 cauze mai vechi de 7 ani de la înregistrare și 2 cauze mai vechi de 8 ani de la înregistrare. Față de această situație, la data de 31 martie 2017, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a emis un ordin prin care a dispus un control al activității desfășurate de către Secția de combatere a corupției și de către Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, pentru a stabili motivele nesoluționării dosarelor mai vechi de 4 ani de la înregistrare, în această perioadă de timp. Controlul a fost efectuat de cei doi procurori șefi adjuncți al DNA, respectiv Marius Iacob și Nistor Călin, în perioada 28 aprilie -12 mai 2017. În prezent sunt în curs de analiză rezultatele controlului și eventuale măsuri necesare”, mai precizează DNA.
Traian Băsescu, despre Codruța Kovesi: Greșeala pe care am făcut-o eu nu trebuie repetată
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro