Legumele si cerealele pot face adevarate minuni. Fie ca este vorba despre afectiuni cardiovasculare, digestive sau boli ale sistemului nervos, majoritatea vegetalelor au un rol determinant in ameliorarea unor boli.
SECARA. In zonele in care populatia consuma frecvent secara s-a constatat ca maladiile cardiovasculare si arterioscleroza sunt mult mai rare. Din secara se obtine o faina gustoasa, comparabila cu cea rezultata din prelucrarea graului. Secara contine 9 la suta proteine si aproximativ 70 la suta hidrati de carbon, saruri de fier, calciu, magneziu, potasiu si vitamina B1. Secara are proprietati antisclerotice, de protectie vasculara, energizante, fluidifiante sanguine, laxative, sedative si vitaminizante. Consumul de secara este indicat in cazuri de arterioscleroza, ateroscleroza, boli vasculare in general, amigdalita, angina, angina difterica (adjuvant) si hemoroizi.
SUC DE SFECLA. Oamenii de stiinta au demonstrat ca sucul de sfecla rosie ajuta ficatul sa distruga grasimile depozitate, ca mentine sanatatea ficatului si ajuta la buna functionare a acestuia. Sanatatea ficatului este importanta, deoarece dereglarile care apar la nivelul acestui organ pot induce stari de oboseala si pot provoca ingrasarea. Specialistii ne recomanda sa consumam, zilnic, o jumatate de sfecla rosie cruda si un pahar de suc. De asemenea, este indicat ca dimineata sa beti un pahar cu apa calda in care ati pus doua felii de lamaie. Totodata, trebuie sa luati micul dejun, sa beti macar 1,5 litri apa zilnic si sa nu mancati dupa orele 20.00 sau cand sunteti nervosi. Toate acestea pentru a avea un ficat sanatos.
PORUMB. In America, porumbul e considerat alimentul de baza. In Italia, din faina de porumb se prepara cunoscuta Polenta, iar la noi, la romani, este consumat in special sub forma de mamaliga, considerata in trecut a fi mancarea saracului. Specialistii spun ca substantele continute intaresc sistemul nervos si ne fac imuni la stres, ajutand si la capacitatea de concentrare. De asemenea, porumbul are calitati terapeutice, fiind folosit ca medicament impotriva suferintelor renale si ale vezicii. Gratie continutului de vitamine si substante minerale, boabele galbene intretin o piele sanatoasa, un par stralucitor si au un efect benefic asupra inimii si tesuturilor conjunctive.
USTUROI SI CEAPA. Mancarurile foarte picante ne fac uneori sa transpiram iar alteori ne racoresc cerul gurii, dandu-ne senzatia de prospetime. Specialistii de la Universitatea Cornell din New York sustin ca preferinta pentru anumite condimente este mai mare, in general, in acele zone geografice in care intrebuintarea lor in bucatarie aduce beneficii sanatatii. Gastronomia picanta ar avea un rol antibacterian, protejand consumatorii de atacul microbilor, mai ales in regiunile cu o clima foarte calda, unde alimentele se pot altera foarte repede. Cercetatorii au stabilit, pe baza a 5.000 de retete traditionale picante, ca pe primul loc in eficacitate se situeaza usturoiul, ceapa, urmate de cimbru si tarhon.
Sucul de cartofi, bun in tratarea ulcerului
Ulcerul gastroduodenal este o afectiune care apare cel mai frecvent intre 30 si 50 de ani. Pentru tratarea acestei afectiuni, medicii naturisti recomanda o cura care poate fi urmata in orice anotimp, si anume cea cu suc de cartofi cruzi. Din acest suc se bea o jumatate de pahar, de patru ori pe zi, timp de o luna. Pentru o mai mare eficienta se poate adauga miere, suc de morcovi sau de lamaie. Sucul de cartofi este cunoscut pentru proprietatile sale emoliente si antispasmodice, fiind totodata un bun calmant si cicatrizant al mucoaselor digestive.
Prazul face bine tenului acneic
Mastile pot fi minerale, biologice sau vegetale. Ele se aplica pe obraz dupa ce acesta a fost curatat, inmuiat prin baie de aburi de plante, astfel incat punctele negre pot fi scoase cu usurinta, prin apasare cu un tifon steril, cu cele doua degete aratatoare. Se maseaza obrazul cu miscari si ingrediente potrivite tenului normal, gras, uscat, mixt. Mastile vegetale sunt din plante ca: spanacul, urzica sau prazul (pentru tenurile acneice). Ele au o infatisare gelatinoasa, fiind in combinatie cu amidon de orez, celuloza si albumine.