De floarea-soarelui
Exsită două variante de ulei: calitatea întâi şi a doua. Pentru a fi sigur că uleiul este de calitatea întâi, citeşte eticheta nutriţională. Aici vei găsi informaţiile relevante: conţinutul de lipide (grăsimi) trebuie să fie de 100%, iar culoarea uleiului să fie slab gălbuie.
Nu lua uleiuri închise la culoare! În cazul în care conţinutul de lipide este de sub 100%, de exemplu 92%, e bine să ştii că diferenţa până la 100% este acoperită de acizi graşi liberi şi de alte substanţe nedorite. Acest ulei este de calitatea a doua, obţinut din turtele rămase de la prima presă şi are culoarea galben închis. Criteriul de verificare este valabil pentru uleiurile vegetale de floareasoarelui. Trebuie să fii atent şi la preţul produsului raportat la calitate.
De măsline
Acesta este ideal pentru gătit fiindcă nu îşi pierde proprietăţile la încălzire decât la peste 210 grade Celsius. Cel mai bun ulei de măsline este cel extravirgin, făcut din sucul de măsline presat la rece, care are o aciditate sub 0,8%. Pa lângă ulei de măsline extravirgin mai există şi un amestec de uleiuri de măsline rafinate şi uleiuri de măsline virgine.
Acestea trebuie să aibă o aciditate mai mică de 1% şi să respecte standardele în vigoare. Apoi există aşanumitul ulei pomace (din turte), care are o aciditate ce nu depăşeşte 1% şi se conformează anumitor standarde. Spre deosebire de cel de floarea-soarelui, culoarea uleiului de măsline nu este legată de calitatea lui.
Nuanţa acestuia poate varia de la verde până la galben auriu. Gustul şi mirosul pot şi ele să difere. De exemplu, dacă uleiul este puţin amar, înseamnă că măslinele nu au fost foarte coapte când au fost culese.
De palmier
Uleiul de palmier are o culoare roşiatică, datorită conţinutului bogat în betacaroten. Există şi o varietate de ulei produs din seminţele fructelor, dar este de calitate inferioară. Ai grijă, există varianta bună – nehidrogenat – şi varianta nesănătoasă – hidrogenat -, care este un fel de margarină. Deşi este foarte sănătos, mai ales la prăjire, nu e prea mult folosit în bucătărie fiindcă este mai bogat caloric faţă de celelalte uleiuri.
La temperaturi de sub 18-19 grade se solidifică, dar nu-şi deteriorează în nici un fel calităţile. La o încălzire uşoară va reveni la forma lichidă. Nu are gust şi nici miros, de aceea mâncărurile nu-şi schimbă gustul nici la prăjire, nici la gătire.