„O nouă lege a locuinței ar trebui să interzică segregarea socială și avem deja câteva proiecte prin care primarii din orașe au construit în afara localității și sunt undeva în „no mans land” (trad. – țara nimănui) locuințe pentru tineri sau pentru familii defavorizate. Totul s-a făcut pe banii noștri, pe banii statului, ori acest lucru ar trebui să-l interzicem în viitor. Încă nu am pus asta într-o lege, dar atunci când segregăm aceste grupuri oameni, de populație, cred că este un lucru pe care va trebui să-l interzicem în viitor”, a mai spus vicepremierul Vasile Dîncu.
În plus pentru că avem foarte multe clădiri istorice acesta vor fi și ele date românilor pentru a locui în ele a mai declarat Vasile Dîncu. „Prin Strategia Națională a Locuirii statul ar putea să recupereze o serie de clădiri istorice pentru a le da o destinație de locuințe publice și, în acest sens, pentru a reabilita o zonă care de altfel nu ar găsi investitori. Acestea fiind și zone protejate au alte condiții în ceea ce privește construcția si reabilitarea.
Voucherele de locuire
„Voucherele de locuire s-ar putea aplica mai multor categorii de persoane, noi am propus și analizăm împreună cu ministerul de Finanțe și cel al Muncii, modul în care s-ar putea aplica familiilor de pensionari ca o formă de asistență socială. Aici vorbim de pensionari care la un moment dat, nu își vor putea plăti facturile la întreținere sau venitul lor este în procente de peste 40% afectat de aceste costuri cu locuința”, a mai spus Dîncu.
De asemenea, voucherele s-ar putea aplica și în zona mobilității forței de muncă pentru a facilita o mai bună distribuție a forței de muncă iar în teritoriu. „Aceastea se pot aplica și ca deduceri fiscale sau se pot da tinerilor care nu au locuri de muncă pentru a facilita angajarea în alte zone. Ele ar putea fi introduse și în mediu privat intrerpinderilor care angajeaza forță de muncă tânără pentru care ar putea să primească, de exemplu, deduceri fiscale”, a mai spus Dîncu.