FSB şi serviciile de securitate belaruse au arestat doi bărbaţi la Moscova, Iuri Ziankovici și Alexander Feduta. Primul dintre ei are, de asemenea, şi cetăţenie americană.
De altfel, potrivit site-ului Defense Romania, președintele statului Belarus a acuzat Casa Albă că a ordonat asasinarea lui, într-un interviu difuzat sâmbătă de postul de televiziune ONT și citat de Tass.
Lukașenko a dezvăluit că problema tentativei de asasinare a sa a fost ridicată și în discuția pe care Vladimir Putin a avut-o cu președintele american Joe Biden.
„Un alt lucru care mă surprinde este de ce americanii se comportă așa. Amintiți-vă că nimeni, cu excepția conducerii politice de vârf, nu poate stabili sarcina de a scăpa de un președinte. Doar ei, nu serviciile speciale”, a spus Lukașenko.
🇧🇾🇷🇺❌🇺🇲An attempt was being prepared on Lukashenka and his children.
— 🆁🅰🅶🅴🆇 (@theragex) April 17, 2021
Zenkovich, Feduta, Kostusev – what is common here #Russia #USA #Belarus pic.twitter.com/q3VAt8Xuif
„Îi sunt recunoscător lui Putin”, a precizat Lukașenko. Acesta a afirmat că Putin l-a întrebat pe Biden despre acest lucru, iar președintele american nu ar fi știut ce să răspundă. „Vladimir Vladimirovici m-a sunat și mi-a spus despre asta când am ajuns din Azerbaidjan”, a detaliat președintele belarus.
Într-o înregistrare video, şeful agenţiei secrete KGB din Belarus, Ivan Tertel, afirmă că au avut loc pregătiri pentru o revoltă armată, relatează DPA.
El a spus că scopul era răsturnarea conducerii ţării şi uciderea preşedintelui, a familiei sale şi a altor oficiali de rang înalt.
Conform acestui plan, a mai precizat Tertel, mai multe clădiri-cheie din Belarus urmau să fie ocupate.
Lukaşenko a alimentat în mod repetat teama în rândul populaţiei, sugerând că oponenţii săi pun la cale o lovitură de stat violentă, reaminteşte DPA.
În contextul în care protestele în masă împotriva sa continuă, el a declarat, de asemenea, că a împiedicat declanşarea unei revoluţii ca în Ucraina vecină.
După alegerile prezidenţiale de la 9 august anul trecut, care au fost considerate de opoziţie ca fiind fraudate, sute de mii de persoane s-au adunat uneori în stradă pentru a cere demisia lui Lukaşenko şi organizarea unui nou scrutin.
Deşi el şi-a proclamat victoria cu 80,1% din voturi, UE nu îl recunoaşte pe Lukaşenko drept preşedinte şi a adoptat sancţiuni împotriva Minskului. Lukaşenko se bazează pe sprijinul Rusiei, cel mai important aliat al său.