Politistii bucuresteni de la “Criminalistica” au un coleg mai special, care ii insoteste la toate cazurile deosebite. A fost impuscat in cap, aruncat de la inaltime si chiar spanzurat, dar “Macanache” – cum ii spun colegii, a scapat nevatamat de fiecare data. Si asta pentru ca „omul” este doar un manechin din plastic si metal cu ajutorul caruia au fost reconstituite sinucideri sau crime care au lasat loc de interpretari.
“Macanache e incepator in meserie. Putem sa spunem ca este doar un sugar, pentru ca il avem de doar cateva luni”, a inceput sa ne spuna despre “subalternul” sau, comisarul sef Dumitru Manea, expert criminalist in Politia Capitalei. Dar, cu toate acestea, manechinului desirat, facut din plastic si metal, i-a fost facut deja “botezul” in bransa si si-a castigat un renume printre politisti dupa ce a participat, in afara de multe alte anchete, si la rezolvarea a doua cazuri celebre: “hotul impuscat de Iovan” si “sinuciderea lui Anghelescu”. Asa se face ca manechinul a fost aruncat de la inaltime, a fost izbit de caldaram si apoi a fost impuscat in cap, precum tanarul prins la furat in casa creatoarei Romanita Iovan. Nu a scapat nici de spanzuratoare, atunci cand criminalistii l-au atarnat in lat in subsolul vilei lui Anghelescu, pentru a stabili cum s-a sinucis miliardarul.
“Macanache” este, de fapt, a doua generatie de “manechini-criminalisti”. Juniorul l-a inlocuit in functie pe seniorul sau care, lasat la vatra dupa o “viata” muncita pe vremea lui Ceausescu, isi trage batranetile pe unul din holurile Politiei Capitalei. Rezemat de perete, “Macanache senior”, numai piele si os, sta la mila fostilor “colegi” care ii arunca, e adevarat cu compasiune, un banut in cutia de carton asezata langa un picior.
Manechinul poate fi reglat in functie de caz
Revenind la manechinul actual, comisarul sef ne-a spus ca este in forma actuala pentru ca e mai usor de manevrat. “Inainte arata ca un schelet uman, fabricat din bare metalice, unite intre ele cu suruburi. Am vrut sa-i dam o fata umana, daca se poate spune asa. De curand, a fost cumparat un manechin din plastic, care apoi a fost taiat, si cu ajutorul caruia am imbracat barele din metal deja existente”, ne-a spus comisarul sef Manea despre cum s-a ajuns la manechinul din prezent.
Tot de la criminalisti am aflat ca manechinul poate fi reglat, in functie de caz, in inaltime, greutate, sau chiar i se poate modifica dimensiunea toracelui.
In timpul in care nu este nevoie de serviciile lui, “Macanache” someaza intr-o cutie din carton, asezata intr-un colt de birou. Pentru asamblarea lui, politistii nu pierd mai mult de 20 de minute. Cu o dexteritate de acum obisnuita, criminalistii il “fac” din bucati pe “Macanache” la dimensiunile cerute de caz, pun o haina pe el, sa nu il scoata in lume in pielea goala, il i-au la subrat si merg sa puna in scena infractiunea.
Inainte de fiecare reconstituire, criminalistii il asambleaza si imbraca pe Macanache. In acest timp, batranul manechin scos la pensie sta rezemat pe holurile Politiei.