Doar trei zile au mai ramas pana cand expira termenul pana la care romanii se pot inscrie la fondurile de pensii private obligatorii. Cum pentru tinerii de pana in 35 de ani inscrierea e obligatorie, acestia mai pot adera pana joi, dupa care vor fi distribuiti aleatoriu. Pentru ceilalti, nu mai exista apoi decat alternativa fondurilor private optionale. Altfel, la batranete, vor rabda de foame doar cu ce vor primi de la stat.
Pe 17 ianuarie 2008 se incheie oficial perioada de inscriere a romanilor la fondurile de pensii private obligatorii, in fapt al doilea pilon de pensii, dupa cel public. Pana la 1 ianuarie, aproximativ 3,18 milioane de romani aderasera la unul dintre cele 18 fonduri de pensii care activeaza pe piata, reprezentand aproape 75% dintre angajatii cu varsta de pana la 45 de ani considerati eligibili.
Conform legii, inscrierea a fost obligatorie pentru persoanele de pana la 35 de ani si optionala pentru cei intre 35 si 45 de ani. Tinerii din prima categorie care nu vor semna un act de aderare pana joi vor ajunge la redistribuirea computerizata aleatorie. ‘Ii sfatuiesc pe toti cei care nu s-au inscris inca in sistem din diferite motive, s-o faca neintarziat. E spre binele lor’, avertizeaza Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Oancea spune ca romanii ar trebui sa constientizeze importanta inscrierii in cel de-al doilea pilon de pensii si chiar in al treilea pilon – cel al fondurilor private optionale, in conditiile in care sistemul public, deficitar de multi ani, va deveni din ce in ce mai greu sustenabil pe viitor si capabil sa asigure beneficiarilor venituri decente.
„Pensia ar putea ajunge la 80% din salariu”
‘La finalul perioadei de contributie, cei inscrisi la primii doi piloni ar trebui sa aiba cam 45-50% din venitul brut din timpul activitatii. Iar daca au aderat la toti cei trei piloni, pensia ar putea ajunge pana la 80% din salariu. Dar nimeni nu le va putea garanta acest lucru’, ne-a mai declarat Mircea Oancea.
Romanii s-au concentrat la 6 companii
La o analiza atenta a actelor de aderare depuse de cei 3,18 milioane de romani, se poate observa ca aproape 90% din piata pensiilor private obligatorii s-a concentrat, practic, pe 6 dintre cele 18 fonduri lansate anul trecut. Preferatul romanilor a fost ING, care a strans pana la 1 ianuarie cele mai multe adeziuni (33,54%), urmat de Allianz-Tiriac (25,13%), Generali (9,50%), Aviva (7,79%), Interamerican (6,17%) si AIG (6,06%). Cu exceptia fondurilor BRD, BCR, BT Aegon si Omniasig, restul au strans procente de pana la 1%.
Cum functioneaza noul sistem privat
Pentru pensia privata obligatorie, angajatii nu trebuie sa scoata din buzunar nici un ban in plus. In primul an de functionare a Pilonului II, angajatorul vireaza (din contributia de 9,5% pe care, oricum, o retinea si o vira bugetului de asigurari sociale) 2% catre fondul privat ales de angajat, in contul acestuia. Ulterior, aceasta contributie va creste anual cu cate 0,5%, pana va ajunge la 6%.
In cazul in care anumite fonduri de pensii nu intrunesc un numar minim de 50.000 de participanti la trei ani de la prima colectare, li se va retrage autorizatia de functionare, iar participantii vor fi instiintati si vor avea posibilitatea sa se transfere la oricare dintre fondurile de pe piata, fara nici un cost. Cei care vor dori sa se transfere la alt fond mai devreme de doi ani de la data aderarii, trebuie sa stie ca ar putea plati o penalizare de transfer, care nu poate fi mai mare de 5%.
Iata cei 3 piloni de pensii
Pilonul I reprezinta sistemul public de pensii, controlat de stat. Contributiile fiecarui angajat la acest fond sunt in cuantum de 9,5% din salariul net. Pentru angajatii de pana in 45 de ani, inscrisi si la pilonul II, contributia la stat va fi din ce in ce mai mica, pana cand va ajunge la 3,5%.
Pilonul II e reprezentat de fondurile de pensii private obligatorii. Angajatilor de pana in 45 de ani inscrisi in sistem li se va redirectiona un procent de 2% din contributia de 9,5% oprita pana acum de stat pentru pensie, catre fondul privat ales. Pana in 2016, aceasta contributie va creste la 6%.
Pilonul III e alcatuit din pensiile facultative, care reprezinta o contributie voluntara la un fond de pensii privat, pana la un nivel de maximum 15% din venitul brut lunar, cumuland platile efectuate de angajat si angajator. Contributia este deductibila fiscal pana la un nivel de 200 de euro pe an.
„Nimeni nu-si poate pierde banii!”
Mircea Oancea, presedintele CSSPP, spune ca romanii nu trebuie sa asocieze in nici un fel experientele FNI sau Caritas cu fondurile de pensii private obligatorii. ‘Nu se poate intampla asa ceva cu fondurile de pensii. Exista o supraveghere stricta a statului, exista fonduri de garantare. De exemplu, comisia de supraveghere va stabili o anumita rata de rentabilitate pentru fiecare fond. In cazul in care un fond nu atinge aceasta rata timp de patru trimestre, i se va retrage autorizatia de functionare si va fi trecut in gestiunea altui administrator, cu instiintarea participantilor. Nimeni nu-si poate pierde banii’, ne-a precizat Oancea.