O maimuta crescuta de o familie de bucuresteni are niste obiceiuri si preferinte mai putin obisnuite pentru un animal nascut sa traiasca in copac. Cat e ziua de lunga, maimutoiul, botezat „Manky”, nu vrea decat sa fie plimbat cu bicicleta si sa manance telina si iaurt cu fructe. (Emil Crisan)
Locuitorii din zona pietei Obor din Capitala s-au obisnuit deja cu o imagine desprinsa parca din filme: o fetita de clasa a cincea goneste pe o bicicleta avand in brate sau pe ghidon o maimuta. Viteza este justificata nu doar de placerea fetitei de a pedala, ci de nevoia de a scapa de cainii vagabonzi care vor sa atace maimuta. „Trebuie sa fiu tot timpul insotita de unchiul sau de sora-mea, pentru ca altfel cainii vagabonzi din zona sar sa ne muste. Ar fi bine daca n-ar mai fi atatia caini liberi. Chiar si in parc trebuie sa fim cu ochii pe Manky, sa nu fie atacat”, ne-a spus Andreea Nistor, in varsta de 11 ani.
„Pe Manky il avem de peste un an de zile, dar inca nu am reusit sa aflam ce rasa este, pentru ca veterinarii pe care i-am consultat ne-au spus ca ei se pricep doar la caini si la pisici. Eu le-as arde diplomele.
De ingrijirea maimutei se ocupa mai mult sotia, Aura, si nepotica, Andreea, care e moarta dupa Manky. Pentru ca se inteleg atat de bine, Andreei ii spunem Mogley, dupa numele personajului din „Cartea junglei”. Ea a avut ideea sa-l plimbe cu bicicleta, iar Manky este in culmea fericirii. Abia asteapta sa fie pe strada, in centrul atentiei”, ne-a spus Costin Dumitru, in varsta de 22 de ani, „tatal adoptiv” al maimutei.
La randul ei, Aura spune despre maimuta ca „ne e ca si un copil. Este un membru al familiei cu drepturi depline, doar ca nu vorbeste. Sfatuim pe oricine are suficient spatiu, sa creasca o maimuta, pentru ca aceasta se ataseaza de stapani extraordinar. Saptamana viitoare vrem sa plecam la Baia Mare sa ii cumparam o partenera sau poate chiar doua.
Mananca aproape orice. Banane, frunze, struguri, cirese, varza si morcovi, dar mai ales telina goala, pe care o inghite fara sa respire. Cele mai multe vitamine si le ia insa din iaurturile cu fructe pe care le devoreaza cu nemiluita. Pe zi, mananca cel putin 15 cutii. Chiar daca ne costa, merita, pentru ca te rasplateste cu afectiune.
Cand te astepti mai putin, vine si te mangaie pe cap, pe obraz, iar apoi incepe sa iti umble prin par, ca si cum ar cauta paduchi. Acest semn am inteles de la televizor ca este un gest de afectiune. Face acest lucru doar cand ii dam drumul prin casa, pentru ca in majoritatea timpului prefera sa stea in cusca lui de pe terasa, unde are funii, leagan si vasele pline cu mancare. Acum ca a venit caldura aproape ca nu se mai satura de stat la soare. Activitatea lui favorita e sa pandeasca muste sau alte insecte, pe care le prinde si le inghite”.
Manky insa nu este nici atat de cuminte precum pare. Cand are ocazia, fuge de acasa punand la incercare nervii stapanilor. „A fugit in cimitirul din spatele casei. Acolo ii place sa fuga”, ne-a lamurit Andreea. „Parca e un magnet cimitirul, dar il inteleg – spune Costin – pentru ca e multa verdeata si nu-l ameninta nici un caine. Va spun ca si noi ne bucuram ca locuim langa un cimitir pentru ca asa liniste cum avem noi, aici, nu are nimeni in Bucuresti.
Ultima data cand l-am scapat a fost mai greu de gasit, pentru ca si-a gasit companie o pisica vagaboanda, pe care o alerga prin copaci. Abia dupa trei ore a venit la noi si a luat o banana. Cred ca i-a placut felina, pentru ca un amic dintr-un bloc de langa noi ce a vazut-o in copaci, de la etajul sase, mi-a spus ca inainte de a ajunge in cimitir s-a jucat cu o alta pisica, pe strada”.
Pe langa talentul sau innascut de catarare, Manky este extrem de „rapid de mana”. „Este innebunit dupa bijuterii. Pe cei care se apropie de el ii avertizam sa-si fereasca lanturile de la gat, pentru ca e posibil sa le rupa. La fel face si cu inelele de pe degete. Moare de ciuda daca nu ti le poate lua. Are o adevarata tehnica: se uita in ochii tai, iar cu ambele maini trage de inele, fiind atras mai ales de cele cu pietricele. Cateodata ne sperie, pentru ca aceste obiceiuri trebuie descurajate, chiar si la o maimuta”, ne-au mai spus crescatorii.