Mergi direct la conținut »
Marea Britanie are opţiunea legii marţiale în caz de Brexit fără acord. Ce a spus despre asta un ministru britanic
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Marea Britanie are opţiunea legii marţiale în caz de Brexit fără acord. Ce a spus despre asta un ministru britanic

Marea Britanie are opţiunea legii marţiale în caz de Brexit fără acord. Ce a spus despre asta un ministru britanic

Ministrul sănătăţii, Matt Hancock, a declarat, duminică, că există opțiunea de a institui legea marţială pentru a calma tulburările civile care ar putea apărea în cazul unui Brexit fără acord, dar că atenţia guvernului nu se concentrează pe acest aspect. 

Hancock a fost întrebat de BBC dacă guvernul ia în considerare posibilitatea instituirii legii marţiale. El a răspuns: „Nu în mod specific, nu. Rămâne un lucru prevăzut de lege, dar nu pe asta ne concentrăm atenţia”.

Oficiali sub protecţia anonimatului au afirmat recent că guvernul a examinat prerogativele aflate la îndemâna sa în caz că un Brexit fără acord s-ar transforma în nesupunere civilă, inclusiv legea marţială, interdicţii de circulaţie şi folosirea armatei pentru a calma eventualele proteste. Informația a apărut în Sunday Times.

Data la care Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană este stabilită pentru 29 martie. Parlamentarii se vor aduna din nou pe 29 ianuarie și vor vota moțiunea propusă de May și amendamentele sau alternativele propuse de parlamentari.

Totuși, votul de marți nu va însemna o votare a unui acord revizuit privind Brexitul. Deputații vor vota alternativelor propuse de membrii parlamentului vor arăta dacă există vreo cale de a se obţine o majoritate în Camera Comunelor pentru un asemenea acord revizuit.

Theresa May nu va fi obligată să pună în practică alternativele sprijinite de parlament, însă ea se va afla sub o puternică presiune politică de a proceda astfel. Dacă legislativul de la Londra votează favorabil o anumită opţiune, atunci premierul May se va întoarce la Bruxelles pentru a încerca să obţină o revizuire a acordului.

Urmează apoi o negociere cu UE și, dacă europenii vor accepta varianta Londrei, May se va întoarce în Parlamentul britanic pentru a obține un vor asupra acordului în ansamblu.


Ce efecte produce creșterea euro: la o rată de 300 de euro plătim 960 de lei în plus pe an față de 2017; pentru un Logan dăm 1.960 de lei suplimentar


 

Close
Închide
  Close