Premierul britanic, care în cursul săptămânii trecute a supraviețuit și unei moțiuni de cenzură,  s-a angajat să negocieze cu opoziţia pentru a încerca să ajungă la un consens asupra unui nou acord.

În cadrul discuțiilor cu opozanții, May a încercat să găsească o variantă de acord care să primească susținerea majorității Camerei, dar care să poată fi negociat și cu Bruxellesul.

După întâlnirile cu liderii formațiunilor care i se opun premierului, presa britanică scrie că situaţia se află în impas.

Calendarul Brexitului:

21 ianuarie: Theresa May propune Planul B

Premierul britanic se va prezenta în Camera Comunelor cu o declaraţie şi cu o moţiune despre paşii următori pe care-i propune în dosarul Brexitului.

Surse citate de BBC News, susțin că May va încerca prin noua propunere să obțină susținerea colegilor săi de partid și pe parlamentarilor Partidului Democrat Unionist din Irlanda de Nord. Ea vrea să facă acest lucru prin clarificarea situației de la granița dintre Irlanda și Irlanda de Nord și problema ”backstop-ului” – așa-numita plasă de siguranță.

21-29 ianuarie: Parlamentarii britanici propun amendamente

După ce premierul se prezintă luni în Camera Comunelor și propune noua moțiune, parlamentarii din toate partidele au la dispoziție o săptămână să depună amendamente.

Numărul propunerilor se așteaptă să fie mare și diferit, având în vedere că opiniile din legislativul britanic sunt extrem de fragmentate. Există voci care susțin ieşirea din UE la 29 martie fără niciun acord, alții doresc anularea Brexitului, în timp ce un alt grup dorește organizarea unui nou referendum sau rămânerea într-o uniune vamală cu UE.

Un amendament pe care probabil îl va formula parlamentarul conservator Nick Boles ar merge chiar mai departe de simpla propunere a unei alternative în abordarea Brexitului. El doreşte să ceară pur şi simplu ca parlamentul de la Londra să preia controlul asupra procesului Brexitului, schimbând regulile parlamentare astfel încât să li se permită aşa-numiţilor ”backbenchers” (parlamentari ce nu au o poziţie oficială în guvern sau în partidele de opoziţie) să propună acte normative.

În plus, amendamentul pe care Nick Boles ar urma să-l propună i-ar da premierului May termen până la începutul lunii martie să încheie un acord revizuit cu UE şi care să poată fi sprijinit la Londra de o majoritate parlamentară. Dacă şefa guvernului ar eşua în acest demers, atunci ea ar trebui, conform aceluiaşi posibil amendament evocat, să ceară o extindere a datei efective a Brexitului stabilite în baza articolului 50 din Tratatul UE, astfel încât pe 29 martie Regatul Unit să nu iasă din UE fără niciun acord, scrie Reuters, citat de Agerpres.

29 ianuarie: Parlamentul dezbate și votează Planul B

Parlamentarii se vor aduna din nou pe 29 ianuarie și vor vota moțiunea propusă de May și amendamentele sau alternativele propuse de parlamentari.

Totuși, votul de marțea viitoare nu va însemna o votare a unui acord revizuit privind Brexitul. Deputații vor vota alternativelor propuse de membrii parlamentului vor arăta dacă există vreo cale de a se obţine o majoritate în Camera Comunelor pentru un asemenea acord revizuit.

Theresa May nu va fi obligată să pună în practică alternativele sprijinite de parlament, însă ea se va afla sub o puternică presiune politică de a proceda astfel.

Dacă legislativul de la Londra votează favorabil o anumită opţiune, atunci premierul May se va întoarce la Bruxelles pentru a încerca să obţină o revizuire a acordului.

Urmează apoi o negociere cu UE și, dacă europenii vor accepta varianta Londrei, May se va întoarce în Parlamentul britanic  pentru a obține un vor asupra acordului în ansamblu.


Citește și: Copilul înfiat de Viorica Dăncilă. Destinul celor 8 copii din familia Malancu, dintre care cel mic a fost adoptat de prim-ministrul României!