Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală, a explicat că în luna decembrie, când au început să apară cazurile de Omicron în România, cei diagnosticaţi cu această variantă şi care erau vulnerabili erau internaţi în unitatea sanitară pentru a putea fi supravegheaţi atent de medici, în ideea de a nu apărea anumite complicaţii din cauza bolii, în cazul lor.
Medicul a afirmat că persoanele diagnosticate cu Omicron pot avea transpiraţii abundente, ca diferenţă faţă de varianta Delta, dar în rest simptomatologia este asemănătoare cu aceasta.
Nu există o diferenţă semnificativă, este clar că este o variantă virală care se transmite foarte uşor, şi atunci persoanele active care interacţionează au şi probabilitatea cea mai mare de a se infecta. Asta e un lucru statistic, altfel oricine se poate infecta.
Adrian Marinescu:
Potrivit medicului, în formele uşoare de Omicron, pot apărea febra, durerile de cap şi de gât, iar în cele grave pot apărea complicaţiile respiratorii.
„Se vorbeşte, de exemplu, că sunt mai multe transpiraţii abundente în cazul Omicron, dar nu cred că de aici se poate trage o concluzie, cred că sunt aceleaşi simptome şi că depinde de forma de boală. În formele uşoare simptomele sunt într-un fel, în momentul în care există complicaţii respiratorii, sunt altele. La cei care au forme uşor simptomatice, stare generală uşor modificată, sub-febră sau febră, durere în gât, durere de cap, sunt lucruri care în general trec ca perioadă în 2-3 zile”, a mai spus medicul Marinescu.
Referitor la formele medii de boală, medicul a spus că „simptomele ţin mai mult timp”.
„Astenie fizică persistentă, stare generală modificată, febră, dureri de cap, durere de gât, dureri musculare cu un aspect pseudo-gripal, urmează formele severe, dar deocamdată nu am avut, dar la formele severe ne aşteptăm să fie complicaţiile respiratorii”, a detaliat medicul Marinescu.
La rândul ei, Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului Victor Babeş din Capitală, a explicat că, „în cazul celor vaccinaţi boala se manifestă ca o rino-faringită clasică”.
„Nu e mare lucru diferit faţă de Delta, cel puţin deocamdată, doar faptul că mulţi sunt dintre cei care au fost vaccinaţi, vorbesc de călători, aceştia aveau obligativitatea de vaccinare şi au venit cu manifestări de infecţie de tract respirator superior, cu tuse, cu rinoree şi mai puţin cu alte manifestări severe, ca o rinită, ca o rino-faringită clasică deocamdată, repet, la cei care sunt vaccinaţi, cei care călătoresc”, a spus medicul Florescu.
Referitor la eficacitatea vaccinurilor actuale în fața Omicron, medicul Adrian Marinescu a spus că ele ajută pentru evitarea formelor severe de boală, chiar dacă eficienţa lor în cazul variantei Omicron este ceva mai scăzută.
„În mod clar, variantele actuale ne ajută, chiar dacă eficienţa este mai redusă, datele ne spun că în momentul în care faci şi boosterul şi ai o schemă completă cu 3 vaccinuri ai o protecţie bună, în ideea că nu vei face forme severe, că de fapt ceea ce ne interesează, inclusiv la Omicron, este să nu ajungem cu complicaţii în ATI”, a punctat specialistul.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro