Nervii doctorilor care lucrează în cabinete individuale, dar și ai pacienților sunt întinși la maximum de mai bine de 7 zile. Și asta pentru că sistemul electronic al cardului de sănătate este blocat.
”Este inadmisibil ce se întâmplă. De marțea trecută, nu am mai putut valida nici măcar o rețetă. Și cum nu poți lăsa omul fără tratament când are nevoie, le eliberez așa, dar mă chinuiesc zeci de minute până reușesc să le printez din cauză că sistemul nefuncțional blochează calculatoarele și nimic nu mai merge. Vă dați seama ce hoas este pe la uși”, declară, indignat, un medic de familie. Mai mult decât atât, doctorul ne-a spus că, în fiecare lună, până în data de 10, medicii de familie trebuie să trimită raportarea către CNAS. ”Păi gândiți un pic. Presupunem că se rezolvă problema și, cei 800 de medici de familie, intră să facă raportarea… atunci să vedeți ”distracție”, adaugă acesta.
Medicii de familie și pacienții au de suferit
Încă de la primele testări, medicii de familie şi nu numai aceştia au tot vorbit, degeba din păcate, despre problemele de funcţionare ale sistemului. Cu toate acestea nimeni nu i-a luat în seamă. Însă după nesfârșitele blocaje, apărute de-a lungul timpului, s-au convins și mai marii ministerului de existența acestor probleme.
Luna trecută, când cardul a fost nefuncțional a nu mai știm câta oară, ministrul sănătășii, Vlad Voiculescu, spunea că se vor găsi alte metode, chiar o modificare legislativă, în condițiile în care cardul de sănătate este nefuncțional. Însă, potrivit acestuia, înlocuirea sistemului informatic nu reprezintă o soluție.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro