În perioadele în care te expui la soare este important ca, pe lângă hidratarea corespunzătoare (2 litri de apă pe zi, plus alte lichide neîndulcite), să măreşti consumul de legume şi de fructe şi să eviţi să mănânci prea multe proteine de origine animală. O astfel de alimentaţie îi furnizează organismului nutrienţi naturali de cea mai bună calitate şi protejează pielea de atacul razelor solare.
Morcovii şi ardeii roşii, portocalii sau galbeni conţin carotenoide, antioxidanţi ce protejează celulele şi reduc iritaţiile pielii provocate de razele UVB.
Roşiile conţin un antioxidant numit licopen, care reuşeşte să reducă sensibilitatea pielii la soare, prevenind arsurile. Licopenul neutralizează efectele negative ale razelor ultraviolete şi încetineşte procesul de îmbătrânire a pielii.
Citricele, portocalele şi grepfrutul, în principal, conţin o cantitate importantă de limonen, o substanţă care protejează ţesuturile, dar şi flavonoide, care ajută pielea să se refacă mai repede, în caz de arsuri.
Peştele gras, scoicile şi stridiile abundă în acizi graşi Omega-3, care au o excelentă acţiune antiinflamatoare. Mai mult de atât, neutralizează acţiunea radicalilor liberi şi previn cancerul de piele.
Usturoiul combate efectele radiaţiilor ultraviolete datorită conţinutului natural de alicină – o substanţă cu proprietăţi antioxidante şi de regenerare.
Uleiul de măsline e, de asemenea, bogat în substanţe cu rol antioxidant. Incluzând cu regularitate în alimentaţie uleiul de măsline, pielea va fi cu 35% mai protejată împotriva efectelor nedorite ale expunerii la soare.
Nucile conţin, la fel ca şi peştele, acizi graşi Omega-3, care fortifică “sistemul de autoapărare” al pielii agresate de razele ultraviolete.