„Am primit scrisoarea respectivă. Cu siguranţă, voi da răspunsul în cursul zilei de astăzi. (…) Am lăsat o echipă care să verifice corect, riguros dacă există astfel de solicitări”, a declarat Toader, la Palatul Parlamentului, unde a fost audiat în Comisia pentru constituţionalitate pe tema executării hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului.
Ministrul a precizat că, după ce va participa la şedinţa CSAT, va transmite răspunsul premierului.
„Când revin de la Cotroceni vom avea răspunsul, îl vom verifica şi îl transmitem doamnei premier”, a explicat Tudorel Toader.
Premierul Viorica Dăncilă a transmis, luni seară, o directivă urgentă către Tudorel Toader: Să spună dacă s-au primit la Ministerul Justiției, în perioada 2012-2018, cereri, direct sau în alt context, de la Comisia Europeană, privind persoane cu probleme penale din țara noastră și situația dosarelor acestora, a transmis, luni, șefa Executivului, într-o scrisoare deschisă transmită de Biroul de Presă al Palatului Victoria.
Potrivit Antena 3, în document sunt 21 de puncte, iar la punctul 20 se cere o scurtă descriere a situației curente și să se stabilească pașii următori pentru cazurile de înaltă corupție și care îi cuprind pe: Gheorghe Copos, Adrian Năstase, Șerban Brădișteanu, Ion Dumitru, Decebal Traian Remeș, Dan Voiculescu, George Becali, Cătălin Voicu, Tudor Chiuariu. Cererea este una imperativă.
Comisia Europeană a oferit o primă reacție, la solicitarea ziarului Libertatea, după ce a fost acuzată că, în 2012, a cerut informații despre stadiul în care se află procesele unor inculpați celebri din România.
,,În general nu comentăm scurgeri de informații, așa că nu am niciun comentariu anume”, a spus Christian Wigand, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, în urma unei solicitări a ziarului Libertatea.
Citește și: ȘTIREA MEA/ Părinții reclamă organizarea olimpiadelor. Ministerul Educaţiei: Acum, calendarul nu poate fi modificat