UPDATE 20.00: Protestatarii anti-PSD s-au întors în Piața Unirii din Iași și scandează din nou împotriva partidului de guvernământ. Sunt totuși mai puțini ca înainte de plecarea în marș, în jur de 1500 de persoane.

UPDATE 19.00: Susținătorii PSD s-au intersectat cu protestatarii la sfârșitul mitingului, iar cele două tabere au avut schimburi dure de replici, însă forțele de ordine au reușit să îi separe.

FOTO&VIDEO | Miting de amploare al PSD la Iași. Liviu Dragnea, aclamat și huiduit în Piața Unirii

Foto: Eli Driu

Unui susținător al PSD i s-a făcut rău chiar în timp ce aștepta autocarul care să-l ducă înapoi acasă după miting. Unii martorii aflați la fața locului susțineau că acesta ar fi fost lovit un un ou aruncat de cei din tabăra adversă.

FOTO&VIDEO | Miting de amploare al PSD la Iași. Liviu Dragnea, aclamat și huiduit în Piața Unirii

Unui susținător PSD i s-a făcut rău

UPDATE 18.30: Protestatarii au ocupat Piața Unirii din Iași, după plecarea susținătorilor PSD, unde au cântat imnul mișcării #rezist, „România trezește-te”. După câteva zeci de minute, aceștia au plecat în marș spre sediul partidului, iar pe drum s-au oprit în dreptul sediului Primăriei și cel al Consiliului Județean, unde au scandat împotriva PSD.

 

 

UPDATE 18.00. Imediat după discursul lui Dragnea, susținătorii PSD au părăsit în pas grăbit Piața Unirii. Protestatarii au încercat să forțeze barajul forțelor de ordine ca să intre piață goală. Ulterior, jandarmii le-au permis oamenilor accesul în Piață, iar acum aceștia continuă să vină.

 

FOTO&VIDEO | Miting de amploare al PSD la Iași. Liviu Dragnea, aclamat și huiduit în Piața Unirii

Participanții la miting părăsesc Piața Unirii din Iași

UPDATE 17.30: Liviu Dragnea: „Noi stăm azi la Iaşi, în lumina acestui trecut care ne obligă pe toţi. Văd că suntem mulți, mai mulți decât și-au închipuit alții că vom fi”.

„Am vorbit în ultimul timp despre patriotism. De ce? Pentru că avem nevoie, România are nevoie mai mult decât oricînd de ce a pierdut în timpul regimurilor Băsescu şi Iohannis. Avem nevoie cu toţii de o patrie, pentru că ara noastră a uitat sp fie o patrie. Băsescu şi Iohannis au mânat acest popor spre ură şi dezbinare”, a mai spus liderul PSD.

„I-au făcut pe români să creadă că sunt de două feluri şi că trebuie să se lupte între ei. Românii nu sunt de două feluri, nu sunt unii buni şi alţii răi, cum susţine Iohannis, nimeni nu are dreptul să îi împartă în tabere şi să îi învrăjbească. Nu înţeleg că românii sunt totuşi români, sunt egali, liberi, suverani. Avem dreptul cu toţii la un viitor comun”.

„Dragii mei, Ștefan cel Mare a luptat în 47 de bătălii, pentru că a iubit pacea. Pacea este cel mai greu lucru de obţinuit. Trebuie să ne străduim să învăţăm de la ei cum să găsim pacea economică, socială, liniştea acestei naţiuni. Noi, cei din PSD, știm cât de importantă este pacea, întotdeauna am căutat-o, am oferit-o şi am guvernat în spiritul ei”.

La un moment dar, s-a auzit vocea unui protestatar, care scanda împotriva PSD, în timpul discursului lui Liviu Dragnea.

„Unii derbedei umblă pe lângă scenă, sunt plătiţi. Plătiți bine, ce-i drept. Suntem azi la putere fiindcă aşa au hotărât alegerile, pentru că românii apreciază mai mult ceea ce facem noi, nu ce fac cei din Opoziţie. „Vreţi să renunţăm la toate astea, cât suntem noi de mulţi, pentru doi trei care ţipă aici lângp noi? Vreţi să mergem înainte, să le arătăm asta celor fără țară şi fără Dumnezeu?”, a spus Dragnea.

„Dacă vrem să mâncăm româneşte, trebuie să votăm româneşte. Dezvoltăm ţara, oameni buni, asta facem! Lucrăm în folosul românilor şi încercăm să o facem în pace. Nu putem. Încercăm să o facem în linişte, nu putem. Iohannis şi cei care îl susţin şi latră pentru el a uitat că nu doar că avem dreptul să guvernăm, ci avem obligaţia sp guvernăm. Acest drept ne-a fost dat de Constituţia României. Dacă Iohannis şi slugile lui blochează România în scop personal, înseamnă că lăcomia lor politică e mai presus de patrie şi popor. Dacă Iohannis şi ai lui blochează România în numele unor interese străine, însemnă că ţara este trădată şi batjocorită”.

„Astăzi este Ziua Păcii, acea pace după care tânmjesc popoarele, după care au murit milioane de oameni pe front. Pacea, aşa cum ştim cu toţii, nu e doar o formulă politică, ţine de natura umană profundă, este o nevoie stringentă a societăţii, ţine de liniştea unei naţiuni. E siguranţa pe care noi, PSD, am oferit-o şi o oferim romînilor. România a fost prea multă vreme nedreptăţită la Bruxelles, prea mulţi trimişi din partea dreaptă, din alte instituţii, au umilit-o, au răspândit minciuni despre ea”.

”Ştiu că nu v-a fost uşor de când suntem la guvernare. Ştiu ce păţiţi fiecare dintre voi, primari, consilierii locali, parlamentari. Sistemul a declanşat împotriva noastră, a tuturor, o sinistră operaţiune de exterminare politică. PSD le-a stat în gât imediat după victoriile devastatoare din 2016. Au încercat să ne rupă, să ne dezbine, să ne intimideze, să ne facă dosare. În cazul meu aproape că au reuşit.

„Nu am de gând să renunţ. Voi merge până la capăt. De ce continuă să o facă? Fiindcă noi suntem un prea mare partid pentru planurile care le au cu această ţară. Câtă vreme suntem mari îi încurcăm. De aia vor să ne fragmenteze şi să ne facă mici. Noi aducem bani, creştere în economie. Câtă vreme noi avem succes în guvernare ei nu au şanse să ne bată democratic, de asta se folosesc de procurori, de dosare, de dezinformări. Provoacă ură, dezbinare, violenţă”.

„Noi suntem cei care pun ţara în ordine, guvernăm pentru români, aducem creştere, bani pentru români. Câtă vreme avem succes în guvernare ei nu au şanse şi, de aceea, se folosesc de procurori, de dosare. Provoacă dezbinare şi ură. Dar îi întreb: ce rămîne la capătul acestui război: PSD care face, Iohannis care stă, PSD care guvernează, Opoziţia care frânează”

„PSD oferă linişte, Iohannis vrea conflicte de stradă, instabilitate, PSD vrea pacea, Iohannis vrea cu orice preţ război. PSD care oferă, Iohannis care le ia totul înapoi. Aşa cum am reuşit în ţară, aşa vom reuşi şi la Bruxelles. De asta vă chem pe 26 mai la vot, să apărăm ce am realizat, creşterile, banii din buzunarele româînilor, dezvoltarea ţării şi viitorul nostru în Europa. Să arătăm ţării şi Europei că ştim să trimitem români patrioți la Bruxelles”.

UPDATE 17.00: Au început discursurile liderilor PSD la mitingul din Piața Unirii. Pe scenă se află eurocandidații PSD, în frunte cu Rovana Plumb. Codrin Ștefănescu și Lia Olguța Vasilescu sunt și ei pe scenă. Liviu Dragnea a făcut o baie de mulţime, în timp ce pe scenă se cânta muzică folk.

Dragoş Benea, liderul PSD Bacău, a afirmat că se doreşte „eliminarea” lui Liviu Dragnea. „A îndrăznit să creadă că în Moldova se pot face autostrăzi şi mărturie este faptul că, la Bacău, cu un constructor român, a început să construiască autostrada”.

„Asta este forța PSD. Voi sunteți forța PSD. PSD a realizat cea mai mare majorare de salarii şi pensii din istoria recentă a României. PSD vrea în continuare ca salariile noastre să fie la fel de mari ca în Europa. PNL şi USR vor să desfiinţeze salariul minim”, a spus Rovana Plumb, cea care deschide lista PSD la europarlamentare, de pe scena de la Iaşi.

Carmen Avram, aflată pe locul 2 pe lista PSD la europarlamentare: „Iubesc cozonacul şi plăcintele modovenești. Iubesc tot şi tocmai pentru că vă cunosc, ştiu că aţi suferit un pic din cauza unor oameni care s-au ridicat dintre noi, dar nu au avut dragoste de ţară. Pe cât sunteţi de buni, pe atât sunteţi de dârzi, loiali şi solidari. Dacă aţi suferit în tăcere, va veni ziua în care vă veţi răzbuna, ne vom răzbuna. Nu prin ameninţări şi jigniri, ci la vot.  Pe 26 mai se ridică România toată”.

UPDATE 16.50: Liviu Dragnea a ajuns la mitingul din Piața Unirii și face baie de mulțime printre susținătorii săi, care îi scandează numele. În acest timp, pe scenă se desfășoară spectacolul artistic.

FOTO&VIDEO | Miting de amploare al PSD la Iași. Liviu Dragnea, aclamat și huiduit în Piața Unirii

Liviu Dragnea a făcut baie de mulțime în Piața Unirii din Iași

FOTO&VIDEO | Miting de amploare al PSD la Iași. Liviu Dragnea, aclamat și huiduit în Piața Unirii

UPDATE 15.30: Aproape 6.000 de susținători PSD au ajuns la miting, în timp ce în afara gardurilor s-au adunat aproximativ 3.000 de protestatari care scandează împotriva PSD. Pentru evenimentul de azi au fost aduși jandarmi din alte județe, precum Constanța și Bacău
. Trei dube de jandarmi și doua rânduri de garduri despart protestatarii anti PSD de Piață.

FOTO&VIDEO | Miting de amploare al PSD la Iași. Liviu Dragnea, aclamat și huiduit în Piața Unirii

Mașinile jandarmilor despart susținătorii din Piață, de protestatari

FOTO&VIDEO | Miting de amploare al PSD la Iași. Liviu Dragnea, aclamat și huiduit în Piața Unirii

Coordonatorii mitingului au împărțit stegulețe în Piață

FOTO&VIDEO | Miting de amploare al PSD la Iași. Liviu Dragnea, aclamat și huiduit în Piața Unirii

Susținător venit din județul Neamț la mitingul PSD

FOTO&VIDEO | Miting de amploare al PSD la Iași. Liviu Dragnea, aclamat și huiduit în Piața Unirii

Aproape 2.000 de protestatari s-au strâns în spatele gardurilor

FOTO&VIDEO | Miting de amploare al PSD la Iași. Liviu Dragnea, aclamat și huiduit în Piața Unirii

Protestatatarii au venit cu bannere și pancarde cu mesaje anti-PSD

UPDATE 14.50: Delegațiile venite la mitigul PSD au fost întâmpinate cu proteste zgomotoase ale ieșenilor care s-au strâns în spatele gardurilor montate de jandarmi. Acestea sunt escortate de trupe speciale ale poliției, sub fluierăturile protestatarilor anti-PSD.

WhatsApp Image 2019-05-09 at 15.10.57Icon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 9

Unul dintre contestatari, care avea un banner cu „România vrea autostrăzi”, a aruncat cu o petardă și apoi a fost imobilizat de forțele de ordine. Ulterior, acesta a fost dus la secția de poliție.

 

UPDATE 13.30: Jandarmii au început să evacueze Piața Unirii, pentru a le putea permite apoi intrarea participanților la mitingul PSD. Intrarea în spațiul delimitat de forțele de ordine se face doar cu invitație de la partid! Câțiva protestatari și-au manifestat nemulțumirea pentru că sunt somați să plece dintr-o piață publică, fără să fi fost informați dinainte că li se va restricționa accesul.

 

FOTO&VIDEO | Miting de amploare al PSD la Iași. Liviu Dragnea, aclamat și huiduit în Piața Unirii

Câțiva oameni s-au arătat nemulțumiți pentru că li s-a îngrădit accesul în Piață

Între timp, pe scenă a început să cânte fanfara, care se pregătește pentru un recital programat la ora 16.00.

FOTO&VIDEO | Miting de amploare al PSD la Iași. Liviu Dragnea, aclamat și huiduit în Piața Unirii

Pe scena amenajată în Piața Unirii se fac ultimele repetiții


Mitingul are loc la ora 14:00, în Piața Unirii din Iași. Ziarul de Iași scrie că întreaga zonă va fi blocată și că este destul de probabilă închiderea străzii Arcu. CTP a pregătit un plan de deviere a rutelor de transport public de pe str. Cuza Vodă pe bld. Independenţei (tramvaiele vor fi înlocuite cu autobuze).

Potrivit sursei citate, întrele orele 15:00 și 17:00 vor avea loc mai multe momente artistice, cu prilejul Zilei Europei, urmând ca la ora 17:00, să aibă loc discursurile lui Liviu Dragnea și ale liderilor PSD. Premierul Viorica Dăncilă nu va fi părezentă la miting.

„Am invitat absolut toţi ieşenii, toţi liderii naţionali, parlamentarii şi europarlamentarii. Vrem să sărbătorim Ziua Europei, aşa cum se face în toată Europa, cu un concert, cu mai multe formaţii, vor veni şi cei de la Cenaclul Flacăra, Columna”, declara Maricel Popa, președintele CJ Iași, săptămâna trecută.

Critici de la Opoziție și ONG-uri

Opoziția critică vehement manifestația de la Iași, care are loc în ziua în care liderii europeni se reunesc la Sibiu în cadrul unui summit informal.

Marius Bodea (PNL Iași) a cerut PSD să renunțe la miting, după ce Dragnea a fost huiduit, pe 20 aprilie, la conferința județeană PSD din Iași.

„Solicit ferm conducerii centrale a PSD, conducerii locale a PSD să renunțe la acest miting organizat la Iași, într-o zi lucrătoare, când un oraș întreg va fi paralizat, la care se adaugă fondul unei iritări profunde a celor de aici. Există o iritare evidență în oraș și sunt elemente care să ducă la escaladarea situației. Nu există nicio altă miza a PSD decât sfidarea ieșenilor și răzbunarea pentru ce s-a întâmplat la Iași pe 20 aprilie, când dictatorul de carton al României a fugit cu dubă cu geamuri fumurii și sonorul muzical dat la maxim să nu se audă huiduielile”, a spus Marius Bodea.

De asemenea, deputatul Costel Alexe, preşedintele Organizaţiei Judeţene a PNL, a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că PSD va aduce la mitingul de joi de la Iaşi oameni din toate judeţele Moldovei, cu peste 800 de autocare şi microbuze, în condiţiile în care în această regiune nu există infrastructură şi guvernanţii ultimilor ani nu şi-au respectat promisiunile în acest sens.

Mitingul PSD din Iași este criticat și de ONG-uri. Astfel, Asociaţiile civice „Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei” şi „Împreună pentru A8” i-au cerut marţi lui Liviu Dragnea, într-o scrisoare deschisă, să renunţe la mitingul PSD din 9 mai de la Iaşi, motivând că organizarea unei acţiuni de partid de Ziua Europei aduce deservicii imaginii oraşului.

Chirica (PSD Iași): „PSD este ca un căţel în călduri”

Critici au venit și din interiorul partidului. Mai exact, de la primarul PSD al orașului Iași, Mihai Chirica, care a declarat că PSD este ca ”un căţel în călduri” care vrea să-şi marcheze teritoriile pe care le-a pierdut.

„Avem câteva informaţii, mai mult sau mai puţin verificate în momentul de faţă, dar vor fi verificate pe parcurs şi eu aş vrea să aduc la cunoştinţă faptul că Iaşiul pe 9 Mai nu va deveni Bucureştiul din 10 August, din mai multe considerente. Nu vom mai sta cu mâinile încrucişate să vedem cum nişte bande de descreieraţi intră în mulţime şi tulbură ordinea. Astea sunt mişcări de tip bolşevic, le-am mai reţinut şi eu de prin perioada interbelică cum manifestările făcute de bolşevici se contramanifestau din interior, vrând să-şi creeze tulburări ca şi cum adversarul nu-i lasă. Nu, noi nu-i vom provoca cu nimic. Dacă vor să se bată între ei, pot să o facă, dar în afara Iaşiului”, a spus Chirica.

Cum se împarte averea! Anamaria Prodan a anunțat câți bani primește Reghecampf la divorț: „Trădătorul e în genunchi”
PARTENERI - GSP.RO
Cum se împarte averea! Anamaria Prodan a anunțat câți bani primește Reghecampf la divorț: „Trădătorul e în genunchi”
BOMBĂ! Vicor Ponta, mesaj pentru români, din spital: 'Ar fi o lașitate din partea mea să tac'
Playtech.ro
BOMBĂ! Vicor Ponta, mesaj pentru români, din spital: 'Ar fi o lașitate din partea mea să tac'
Detalii tulburătoare despre violul dintr-un tren de navetiști din SUA. Pasagerii au filmat cu telefoanele 40 de minute calvarul femeii, însă nu au intervenit
Observatornews.ro
Detalii tulburătoare despre violul dintr-un tren de navetiști din SUA. Pasagerii au filmat cu telefoanele 40 de minute calvarul femeii, însă nu au intervenit
Horoscop 20 octombrie 2021. Fecioarele caută stabilitate, mai ales când planurile lor atârnă de un fir de ață
HOROSCOP
Horoscop 20 octombrie 2021. Fecioarele caută stabilitate, mai ales când planurile lor atârnă de un fir de ață
O chelneriță a izbucnit în lacrimi când a văzut bonul. Ce i-a scris o femeie care a refuzat să lase bacșiș. VIDEO
Știrileprotv.ro
O chelneriță a izbucnit în lacrimi când a văzut bonul. Ce i-a scris o femeie care a refuzat să lase bacșiș. VIDEO
ŞOCANT! Miliardarul român care le-a INTERZIS angajaţilor să se vaccineze: ”Vreţi să nu mai faceţi copii?”
Telekomsport
ŞOCANT! Miliardarul român care le-a INTERZIS angajaţilor să se vaccineze: ”Vreţi să nu mai faceţi copii?”
Cum cureți și cum dezinfectezi corect fiecare cameră din casă. Acum poți face asta rapid, simplu și fără clor
PUBLICITATE
Cum cureți și cum dezinfectezi corect fiecare cameră din casă. Acum poți face asta rapid, simplu și fără clor