Trei ore a durat discuția din cadrul coaliției, la care au participat, pe lângă liderii PSD și ALDE, și premierul Mihai Tudose dar și miniștrii Lia Olguța Vasilescu și Carmen Dan. La final, președinții PSD și ALDE au anunțat că așteaptă o decizie a Guvernului, în privința modificării legii pensiilor, pentru a convoca Parlamentul în sesiune extraordinară.
Guvernul ar urma să se reunească în ședință miercuri, potrivit unor surse oficiale, în acest moment, la Palatul Victoria fiind în desfășurare o ședință pregătitoare, pentru stabilirea ordinii de zi. Guvernul dorește să dea o Ordonanță prin care ELCEN-ul să fie transferat la Primăria Capitalei, în ideea de fuziune, ulterior, cu RADET.
Tăriceanu, despre pensiile speciale: Se introduce o distorsiune și o anomalie, ajung să fie mai mari decât salariul angajatului
Tăriceanu a explicat că legea pensiilor speciale reprezintă un ”subiect fierbinte, și a adus în prim plan câteva chestiuni de principiu”.
”Cea mai importantă se referă la faptul că legea introduce o distorsiune și o anomalie, pentru că pensiile speciale ajung să fie mai mari decât salariul angajatului. Nu există sistem care să fie sustenabil, și trebuie făcută o corecție. Principiul este ca pensia să nu depășească salariul”, a explicat Tăriceanu.
El a precizat că nu se micșorează nicio pensie din cele care sunt în plată, în momentul de față. ”Această situație este urgență pentru că altfel, impactul pe bugetul de asigurări nu va mai fi susținut și nu e normal să continuăm pe această anomalie care în prezent funcționează”, a spus liderul ALDE.
Citește și: EXCLUSIV/ Daniela Crudu o duce bine după despărțirea de Capatos. Câștigă peste 3.000 de euro pe lună!
Liderul PSD Liviu Dragnea a mai spus că decizia în privința modificării legii pensiilor este a Executivului și că în ședința coaliției s-au discutat doar principii și nu o formulă de calcul.
Astfel, s-a decis că pensiile aflate în paltă nu scad și că pensiile care ar avea în calculul actual o valoare mai mare decât salariul să nu depășească această valoare. În plus, pensiile viitoare vor fi indexate cu rata inflației.
Dragnea a arătat că, în formula actuală a legii, se poate ajunge la o creștere de 150%. Liderul PSD spune că s-a făcut un grup de lucru, la Guvern, care are ca scop să pună în articole aceste principii stabilite deja, la nivel politic.
”Riscul mare este ca, dacă nu se intervine, impactul bugetar care astăzi este de 6 miliarde să ajungă la 10,12 sau chiar 15 miliarde, în 2 ani de zile. Sunt foarte multe elemente. În ritmul acesta, în cinci ani, se va ajunge la sume foarte mari, blocând astfel șansa statului de a mări punctul de pensie pentru alte categorii de personal”, a mai explicat Dragnea.
Guvernul majorează salariile angajaților MAI cu 10% și plafonează indemnizațiile de creștere a copilului
Coaliția a mai luat act, luni, de intenția Guvernului de a modifica legea salarizării, pentru majorarea cu 10% a salariilor angajaților din Ministerul de Interne, astfel încât, pentru funcții echivalente aceștia să aibă același salariu ca cei din MApN.
În plus, se așteaptă o decizie în privința plafonării indemnizației de creștere a copilului, la 1.800 de euro, așa cum a anunțat deja ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu.
”Guvernul ne-a informat că dorește să plafoneze indemnizațiile pentru creșterea copilului pentru că, în momentul de față, se ia în calcul salariul plus alte venituri. Alte venituri însemnând orice venit și, în acest fel, există posibilitatea unor indemnizații de creștere a copilului cu niște cifre care sunt complet ieșite din orice zonă rezonabilă și ne-au informat că analizat comparativ care sunt valorile indemnizației de creștere a copilului în țări europene, începând cu Germania și terminând cu țările din zona noastră și vor face o analiză și vor decide o anumită plafonare, cum e și normal de fapt, pentru că nu putem să avem 25.000 de euro indemnizație de creștere a copilului chiar dacă ne dorim acest lucru”, a spus Tăriceanu.
Liderul ALDE a explicat că nu pentru toate veniturile realizate se plătesc și contribuții la stat, dar acestea intră în calculul indemnizațeiei.
”Trebuie să rămânem într-o zonă în care bugetul să poată să susțină aceste lucruri. Sunt și venituri pentru care nu se plătesc contribuții la stat. De exemplu, fac o tranzacție imobiliară. Este un venit pe care îl realizez și care intră în calculul indemnizației de creștere a copilului, ceea ce nu e normal”, a mai spus Tăriceanu.