UPDATE ora 22.25: Bilanţul violenţelor din Ierusalim arată că 113 persoane au fost rănite. Conflictul a început după ce poliţia israeliană a încercat să controleze mulţimea cu grenade lacrimogene şi gloanţe de cauciuc. “Ne vom sacrifica pentru al-Aqsa!”, au scandat musulmanii, în timp ce mai mulţi oameni au urcat pee acoperişul moscheii pentru a instala drapele palestiniene, pe care poliţia israeliană le-a confiscat ulterior.
Reprezentanții palestinienilor susțin că tensiunile au escaladat după ce militarii israelieni au închis una dintre porţile de acces pe Esplanada Moscheilor, în timp ce un număr mare de credincioşi a încercat să intre.
Haosul s-a dezlănțuit, joi seara, după ce Israelul s-a retras din zonă după 10 zile de confruntări adesea violente și a eliminat măsurile de securitate la locul sacru.
Citește și: După opt ani de război, frații Dolănescu au aflat sentința. Cum a fost împărțită averea lui Ion Dolănescu
Înlăturarea măsurilor de securitate de către Israel, inclusiv detectorii de metale și camerele de supraveghere video, a marcat o retragere semnificativă a premierului Benjamin Netanyahu.
În timp ce palestinienii au sărbătorit, adversarii politici l-au acuzat de slăbiciune.
Decizia lui Netanyahu a urmat zilelor de efort diplomatic ale Organizației Națiunilor Unite, implicarea trimisului președintelui Donald Trump în Orientul Mijlociu și presiunile țărilor din regiune, inclusiv Turcia, Arabia Saudită și Iordania.
Citește și: Patronul lui Dinamo, Ionuț Negoiță, a fost executat silit pentru o datorie de peste un milion de euro