„Nu avem planuri de a desfășura trupe de luptă NATO în Ucraina, ne concentrăm pe acordarea de sprijin”, a răspuns Stoltenberg, întrebat duminică de o posibilă intervenție în cazul în care Rusia va ataca Ucraina.
„Există o diferenţă între a fi membru NATO şi a fi un partener puternic şi foarte apreciat ca Ucraina. Nu există nicio îndoială în această privinţă”, a adăugat Stoltenberg.
Tot pentru BBC, şefa diplomaţiei britanice Liz Truss a spus că este improbabil ca soldaţii britanici să fie trimişi să lupte alături de trupele ucrainene în eventualitatea unei invazii ruse. Ea a numit o invazie rusească drept un scenariu „foarte probabil”.
Pe de altă parte, a spus ea „trebuie să ne asigurăm că forţele ucrainene au tot sprijinul pe care li-l putem acorda”.
Și ministrul român al apărării, Vasile Dîncu, a subliniat duminică, într-o emisiune la PrimaTV, că România nu este în situația de a intra în război nici în cel mai rău scenariu, cel în care Rusia ar invada Ucraina.
„Nu ar trebui să fiţi îngrijorat deloc şi vreau să vă aduc câteva argumente foarte pragmatice, în primul rând pentru că România, ca membră a unui sistem defensiv puternic, cel mai puternic, care este NATO, în acest moment nu este situaţia de a intra în război, în orice situaţie în care, să zicem, Federaţia Rusă, în cel mai prost scenariu, ar intra în Ucraina”, a declarat Vasile Dîncu.
Nu toate statele membre NATO sunt însă liniștite. Letonia, alături de vecinii din Lituania și Estonia, face eforturi pentru a-și consolida securitatea în fața mobilizării militare ruse care se apropie inclusiv de granița sa. În vreme ce localnicii își arată îngrijorarea, oficialii încearcă să crească efectivele Gărzii Naționale, să sporească finanțarea pentru Apărare și cer totodată ajutorul statelor aliate din NATO.