A devenit o obisnuinta in ultima vreme pentru principalii producatori de deseuri din Germania sa arunce gunoiul in curtea vecinului. Mai ales atunci cand si acestuia ii convine, in schimbul unei sume echitabile. Astfel, padurile si campurile cehe de langa granita cu Germania s-au transformat in gropi de gunoi, iar in dictionarul german a aparut expresia “turismul de salubrizare”, informeaza ziarul polonez Gazeta Wyborcza.
De mai bine de jumatate de an, legislatia germana in domeniul salubrizarii s-a inasprit radical, deseurile fiind mai intai sortate pe categorii, abia apoi trimise la groapa de gunoi. Cum trierea deseurilor costa, marii producatori de gunoaie din Germania au descoperit ca este mult mai avantajos sa arunce gunoaiele la vecini. Astfel, potrivit estimarilor cehe, nemtii au aruncat in Cehia in cateva luni cel putin 20.000 de tone de deseuri, de la maculatura pana la azbest. In ciuda faptului ca politica Uniunii Europene e una de prevenire a poluarii, interesele economice primeaza, cu atat mai mult cu cat cehii care “depoziteaza” deseurile pe proprietatile lor de langa granita se aleg cu castiguri de peste 300 de euro pe tona.
Fenomenul a capatat amploare in timp, guvernul ceh calculand ca, de la inceputul anului, granita ceha a fost trecuta de circa 600 de transporturi ilegale, cele mai multe din Saxonia-Anhalt. Politistii cehi vorbesc insa si de autoturisme care au venit tocmai din celalalt capat al Germaniei, de langa granita cu Franta.
In cautarea unui loc pentru gunoi, germanii inainteaza din ce in ce mai mult spre est, fiind descoperite depozite ilegale de deseuri chiar langa Praga. In Germania functioneaza deja cateva firme cehe care, pentru bani, cara singure gunoiul german in propria tara.
Guvernul ceh a decis in urma cu cateva zile ca paharul s-a umplut. Ministrul Mediului, Lobor Amrozek, i-a cerut omologului sau german, Sigmar Gabriel, sa stopeze transportul ilegal de gunoi si sa-l duca inapoi in Germania. Intre timp, granicerii cehi au inceput sa intoarca din drum toate vehiculele pline cu deseuri, iar politia i-a amendat pe afaceristii cehi ai gunoaielor cu pana la 1,7 milioane de euro.