Cuprins:
Scurgerile de gaze la gazoducte descoperite marți sunt suspectate de sabotaj, iar descoperirile au afectat mai departe piețele energetice din cauza îngrijorărilor privind securitatea aprovizionării.
Norvegia este cel mai mare furnizori de gaze al Europei, depășind în acest an Gazprom. De asemenea, este unul dintre marii producători mondiali de petrol.
90 de zăcăminte și 9.000 de kilometri de conducte
Statul nordic are peste 90 de zăcăminte marine de petrol și gaze, cea mai mare parte a acestora fiind conectate printr-o vastă rețea de conducte cu o lungime de 9.000 de kilometri.
„Armata va fi mai vizibilă la instalațiile norvegiene de petrol și gaze”, a declarat premierul Jonas Gahr Stoere, într-o conferință de presă.
Un atac „va fi tratat împreună cu aliații noștri”, a mai spus el.
Norvegia este stat membru NATO.
Pe mare, marina norvegiană va apăra instalațiile marine, în timp ce pe uscat, poliția va crește prezența la unitățile energetice, a mai spus prim-ministrul.
Atât NATO, cât și Uniunea Europeană au subliniat nevoia protejării infrastructurii critice și au avertizat asupra unui „răspuns unit și robust” dacă vor mai exista și alte atacuri.
Drone neidentificate au zburat în zonă
Luni, Autoritatea pentru Siguranță Petrolieră a Norvegiei a cerut vigilență mai mare din cauza unor drone neidentificate ce zburau în apropierea platformelor de petrol și gaze ale țării. Instituția a avertizat că acestea pot produce accidente sau atacuri deliberate.
Premierul a afirmat miercuri că dronele au fost văzute „în special în septembrie”, iar acestea erau de mărimi variate, activitatea lor fiind „anormală”, conform sursei citate.
Totuși, oficialul a reiterat că nu există o amenințare specifică împotriva sectorului de petrol și gaze al Norvegiei și că nu a solicitat asistență militară de la aliații țării.
Avertizări de la un expert
Un expert militar, Tor Ivar Stroemmen, lector senior la Academia Regală Navală a Norvegiei, a afirmat anterior că securitatea în domeniul petrolier al țării ar putea fi prea slabă.
„Dacă aceste livrări vor fi stopate sau reduse cu o cantitate mare, acest lucru va provoca o criză energetică completă în Europa”, a avertizat Stroemmen.
Equinor, compania petrolieră de stat a Norvegiei, este cel mai mare furnizor de gaze al Europei. Compania a anunțat miercuri că a crescut măsurile de siguranță la instalațiile sale.
„Nu poți niciodată să previi sabotajul împotriva a 8.800 de kilometri de conducte, este imposibil”, a spus Stroemmen. Acesta a adăugat însă că acțiuni concertate pot face mai dificil pentru sabotori să opereze.
Expertul a spus că există o lipsă de coordonare între industria petrolieră, poliție și armată, care au diferite responsabilități de securitate în domeniul petrolier.
Acesta a susținut că guvernul trebuie să angajeze nave capabile de supraveghere submarină.
Armata norvegiană ține un „ochi vigilent” asupra situației, a afirmat un purtător de cuvânt al Statului-Major al Norvegiei.