Polițistul Cristian Amariei a fost ucis de un infractor pe care îl urmărea, Ionel Lepa, pe 2 iunie. Ancheta internă în acest caz a scos la iveală mai multe nereguli în organizarea acțiunii de prindere a condamnatului, care între timp s-a sinucis în celulă.
Astfel, comisia propune conducerii ministerului de interne anchetarea a nouă ofițeri și agenți.
Este vorba despre:
- adjunctul șefului I.P.J. Timiș pe linie de ordine publică
- șeful Serviciului Investigații Criminale;
- șeful Poliției Orașului Recaș
- șeful Servicului de Logistică
- agentul din cadrul Serviciului de Investigații Criminale – Compartimentul Urmăriri, care avea în lucru dosarul urmăritului
- adjunctul șefului I.P.J. Timiș pe linie de poliție judiciară
- șeful Serviciului de Ordine Publică
- cei doi agenți din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, Compartimentul Urmăriri
Neregulile care au dus la moartea polițistului
Conform raportului, au fost mai multe „scurtcircuite” care au contribuit, indirect la această dramă.
A fost un lanț de greșeli începând de la nivelul Serviciului de Investigații Criminale al I.P.J. Timiș.
„Informarea s-a realizat impropriu, prin postarea unui mesaj prin rețeaua Whatsapp, iar demararea acțiunii s-a efectuat fără a exista un feed-back din partea conducerii inspectoratului, care ar fi avut posibilitatea să dispună măsuri corelative, de natură a preîntâmpina apariția unor astfel de tragedii (ex: angrenarea luptătorilor S.A.S. sau a altor forțe). Pentru avansarea acestei concluzii, în sensul că postarea unui mesaj pe rețeaua whatsapp, de către șeful Serviciului de Investigații Criminale, nu reprezintă un mod eficient și operativ de raportare/informare, comisia a avut în vedere împrejurarea că este posibil ca persoanele interesate/destinatare să nu vizualizeze informațiile în timp real”, se scrie în raport.
Șeful Serviciului de Investigații Criminale mai este acuzat că nu s-a informat suficient asupra pericolului la care au fost expuși agenții care au urmărit un infractor periculos și că polițiștii au plecat în misiune fără dotările necesare.
„Deși a fost informat despre acțiunea ce urma a fi efectuată pentru prinderea persoanei urmărite, șeful Serviciului de Investigații Criminale nu s-a implicat în efectuarea unor activități premergătoare declanșării acesteia, precum instruirea forțelor participante, sau verificarea dotării corespunzătoare a acestora și nici nu a desemnat un alt ofițer în acest sens.
Ca atare, în lipsa unui astfel de control din partea acestuia sau a altei persoane desemnate, a fost posibil ca unul dintre polițiștii participanți la acțiune să acționeze fără armamentul din dotare.
În sarcina șefului Serviciului de Investigații Criminale poate fi reținută și o documentare superficială asupra periculozității persoanei urmărite, împrejurare ce rezultă din efectuarea unor activități în dosarul de urmărire, ulterior evenimentului.
De asemenea, anterior acțiunii, nu a fost întocmit un plan în acest sens, acesta fiind redactat, în fapt, ulterior activității (la data de 04.06.2019) și asumat prin semnătura de șeful Serviciului de Investigații Criminale, pentru a conferi un caracter de legalitate intervenției din ziua de 02.06.2019.
Ce li se reproșează șefului de la IPJ Timiș
Șefului de la IPJ Timiș i s-a reproșat că „deși a luat cunoștință informal despre debutul acțiunii, prin mesajul postat șeful Serviciului de Investigații Criminale și a observat că acesta din urmă angrena și alte structuri din cadrul inspectoratului, nu s-a implicat în actul de relaționare cu unitățile subordonate, până la momentul în care a aflat de producerea tragediei.
Referitor la repartizarea vestelor antiglonț și antiînjunghiere, a stabilit această activitate în sarcina șefului Serviciului de Logistică, însă nu a urmărit ulterior distribuirea efectivă a acestora la structurile subordonate”.
Șeful postului din orașul Recaș i s-a imputat faptul că „deși anterior incidentului din data de 02.06.2019 deținea date cu privire la posibila implicare a utilizatorului autoturismului cu număr de Vrancea, în comiterea de fapte ilicite pe raza orașului Recaș, acesta nu a efectuat demersuri suficiente în vederea documentării activității infracționale a celui în cauză, a identificării lui, astfel încât, la momentul intervenției, aceasta să se fi realizat cu asigurarea tuturor măsurilor polițienești necesare”.
Celor de la logistică li s-a imputat că agenții au plecat nedotați corespunzător. „Nu a inițiat măsurile necesare pentru predarea efectivă a tuturor echipamentelor de protecție individuală și nici nu a informat conducerea inspectoratului cu privire la acest aspect”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro